Mitt i Täby

Se till att renovera smart hemma

-

Efter en het sommar där vi knappast orkat lyfta ett verktyg är nu den kallare hösten här.

Med den kommer möjlighete­r att jobba inomhus, i sitt hem med renovering­ar av olika slag.

Ska du fixa till en byrå, bygga en väggfast rund hylla eller fixa en bastu – tänk på att tänka på en hel del i förväg redan!

I en undersökni­ng från Hornbach i början av året svarade 77 procent att de planerar att bygga, renovera eller göra i ordning trädgården under året.

Oavsett hur rutinerad man är som hemmafixar­e finns det vissa grejer som du bör ha i åtanke inför en renovering. Det finns vissa typer av hemmajobb som inte är lämpliga att ge sig på utan rejält på fötterna.

Renovering av badrum är ett perfekt exempel eftersom det finns många regler som måste följas vid såna arbeten.

Du får göra det själv om jobbet blir fackmannam­ässigt utfört, men vissa försäkring­sbolag godkänner bara ersättning vid eventuella problem om jobbet gjorts av fackman.

Genom att se över vad som faktiskt finns bestämt riskerar du inte att renovera på fel sätt. Vissa arbeten kräver mer kunskap av den som utför dem och andra arbeten måste enligt lag utföras av fackman.

El och vvs är två exempel på jobb hemma som du måste ta in hantverkar­e för att utföra. Sen finns det jobb som du får göra själv, men kanske ska tänka över om du borde. Tänk efter redan i planerings­stadiet vad som kan bli för svårt och överväg att ta hjälp med de delarna. Det kommer spara både tid och energi. En god tumregel är att alltid räkna med att köpa 10 procent mer av de material du kommer använda, än vad du först tänkt.

Annars riskerar du att hamna i ett läge där du helt plötsligt har för lite virke på grund av spill, skarvar och annat. Tänk på alla mindre delar av arbetet som kommer kosta pengar och ta med dem i budgeten direkt. Detta för att inte kostnaden för de mindre sakerna ska komma som en överraskni­ng när du redan tycker du lagt mycket pengar på tyngre material.

Jämför gärna priserna hos olika byggvaruhu­s på det du kommer använda mycket av. För att inte kostnadern­a för arbetet ska dra iväg mer än nödvändigt är det en god ide att låna det du behöver i verktyg och maskinväg.

Ett något dyrare alternativ är att hyra maskiner hos byggvaruhu­s, men det är fortfarand­e billigare än att köpa en ny vinkelslip som du bara behöver ett fåtal gånger under arbetet. Dokumenter­a under arbetes gång. Detta för att tydligt se att du gör framsteg och för att ha något att se tillbaka på när renovering­en är gjord. Visa gärna bilderna för vänner eller bekanta som är kunniga för att få tips och råd på vägen.

Förutom det kan det vara bra att ha i försäkring­ssyfte om det skulle behövas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden