Mitt i Täby

Efter den extremheta sommaren – vad händer mu?

En krissommar med oerhörd torka skapade stora problem för bönderna. Vi besökte en av Norrorts bönder för att ta reda på hur de överlevt sommaren – och hur tankarna på framtiden går.

-

D et är en lugn eftermidda­g på Husa Gård i Brottby. Bonden Staffan Ahrén har bott här sedan han var nio år gammal, då hans pappa var arrendator av gården. Staffan tog sedan över gården och köpte för tio år loss den från kommunen.

Här finns cirka 60 kor och nästan 20 får. Efter en tuff sommar ser det nu ljusare ut på Husa gård.

När vi kommer till gården lyser eftermidda­gssolen och fälten ser oändliga ut. Från baksidan hörs korna råma. Staffan och lantmästar­en Per Myrgart är i full gång med att få ut gårdens två tjurar, men de är envisa och vägrar. Det får helt enkelt vänta tills imorgon, vill de inte så vill de inte.

Varmaste sommaren någonsin

Den varma sommaren ställde till det för bönder i hela Sverige och i Vallentuna hölls bland annat ett krismöte för alla Stockholms­bönder med banker, Lantmännen och Länsstyrel­sen. Staffan menar att det är den varmaste sommaren han varit med om, med tanke på vattenbris­ten och att ån bredvid stod så lågt.

– Den första skörden i juni var någorlunda normal, men den andra i juli var svårare, säger han.

– Men regnet som kom i augusti var bra, trots att det var lite hjälpte det till en del, fyller Per i.

Det som skulle skördas blev till vissa delar ensilage, och får bli vinterfode­r till djuren. Deras djur har inte mått dåligt av den varma sommaren.

– Vi har heller inte behövt nödslakta, vilket är tur, för när det blir en sån här skräll är det många som tvingas skicka sina djur på slakt, och slakteriet blir helt enkelt fullt, berättar Staffan.

Själv ska han skicka några kor som inte är dräktiga på slakt nästa vecka.

– Normalt sett tar det tre veckor innan man får en tid, men nu har det tagit flera månader innan slakteriet har tid, säger Staffan.

– Men det är klart att vi var oroliga i somras, säger han.

Grannar har ställt upp

Inför vintern känner de sig ändå lugna. De har fått ihop 1 050 balar, vanligtvis får de ihop 1 200 till 1 500 stycken.

– Vi har fått in rätt så bra med foder med tanke på omständigh­eterna, säger Per.

Deras grannar har även ställt upp och låtit gården pressa en del av deras halm. Nu kommer de minska utfordring­en för korna för att spara in på det, men kommer öka på det igen vid nyår.

Muuuuuu!

På baksidan av gården står korna ute på ängen och synar oss när vi kommer. I en inhägnad står kalvarna och tittar med avvaktande blick. De har precis blivit separerade från sina mammor och ser lite förvirrade ut.

Vad gör ni om nästa sommar blir lika varm som denna?

– Vi är mer beredda nu, men det skulle helt klart bli problemati­skt. Gror det inte slår det sönder växtföljde­n, och då blir resultatet att vi inte får ihop foder till djuren, säger Staffan.

1985 var Staffan en av initiativt­agarna till att starta upp Krav. Den märkningen är mer omfattande än EU:s minimiregl­er för ekologisk produktion, då den har mer långtgåend­e regler för djuromsorg och miljövänli­gare grödor. På Husa Gård går djuren ute året runt och får hemproduce­rat foder.

Per tycker att konvention­ella metoder att ge korna mat på inte är lika bra som ekologiskt.

– Kossans potential används inte rätt då, säger han.

Vi har fått in rätt så bra med foder med tanke på omständigh­eterna.

 ??  ??
 ??  ?? KÄMPAT. Staffan Ahrén och Per Myrgart har fått ihop tillräckli­gt med balar så att det räcker i vinter.
KÄMPAT. Staffan Ahrén och Per Myrgart har fått ihop tillräckli­gt med balar så att det räcker i vinter.
 ??  ?? NYFIKNA. Korna på Husa Gård är av rasen Hereford och särskilt kalvarna var väldigt nyfikna när de fick besök.
NYFIKNA. Korna på Husa Gård är av rasen Hereford och särskilt kalvarna var väldigt nyfikna när de fick besök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden