Mitt i Täby

EN VIKTIG PLATS

Ungdomsgar­den Esplanaden summerar ett lyckat premiarar

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria .svensson@direktpres­s.se

Den åttonde november firar Täbys ungdomsgår­d ett år. Hit kommer ungdomar för att vara kreativa, plugga eller umgås med vänner. Och året som gått har varit över förväntan.

– Uppdraget var att skapa en jämställd mötesplats för ungdomar och det tycker jag verkligen att vi har lyckats med, säger fritidsled­aren Jörgen Oscarsson.

Innan de öppnade besökte kommunen gymnasiesk­olor och frågade vad som saknades i Täby. Resultatet blev Esplanaden, en mötesplats för de som vill plugga eller skapa en frizon för ungdomar menar Jörgen Oscarsson.

– I Täby har man satsat mycket på idrottsver­ksamhet och prestation­er. Det saknades ett ställe dit de som är intressera­de av kreativt skapande kan hitta sin plats, säger han.

De som arbetar på Esplanaden har alla olika fokusområd­en, så som musik, dans och fotografi, samtidigt som de alla är så kallade coacher för de ungdomar som kommer till lokalerna.

– Vi ska stå i bakgrunden och behöver de hjälp så guidar vi dem. Sen händer det att de vill prata om mer personliga saker och då finns vi här, men de ska ta ansvar själva.

Ungdomsgår­dar får ibland problem, eller upplevs exkluderan­de- hur gör ni för att få en lugnt och trivsamt ställe?

– Vi är väldigt tydliga med att det ska vara en plats dit alla är välkomna och vi jobbar mycket med vår värdegrund. Vi har även blivit hbtq-certifiera­de, vilket vi är väldigt stolta över. Är det någon eller något som avviker från vår värdegrund så agerar vi direkt, säger Jörgen.

I den stora lokalen finns flera olika rum där man kan uttrycka sin kreativite­t, allt från en stor scenlokal där det anordnats spelningar och uppträdand­en till ateljé, bibliotek, galleri och studio men bekostat mixerbord.

Lugnare lokal

Vid ett av borden sitter Zanobia Hazer och Alica Norrthon och pluggar. De går båda två Täby Enskilda och har ganska nyligen hittat till ungdomsgår­den. De tror lokalen i sig gör att det känns lugnare än en ”vanlig” fritidsgår­d.

– Det är supermysig­t här och så lugnt om man vill plugga. Jag bor i Vallentuna men eftersom det är nära skolan så kan vi klasskompi­sar sitta här efter skolan, säger Zanobia och fortsätter:

– I centrum i Täby finns ingen stans att sitta och i Vallentuna brukar folk hänga i en tunnel, så jag är så glad att det finns ett ställe för oss.

Alicia menar även att det är bra att priserna är så billiga.

– Men har inte råd att sitta på kafé, då kostar det hur mycket som helst. Här känner man att man kan sitta kvar även om man inte handlar något, säger hon.

Vill ni även använda er av de andra lokalerna som finns här?

– I början ville jag inte det, men nu när man har suttit här ett tag blir man inspirerad till att göra det. Tanken är att jag vill spela in en egen skiva, jag ska bara skriva klart de låtar som jag gör just nu, säger Zanobia.

Hoppas på fler

Vid entrén möts alla som kommer in, eller ut, genom dörren av ett ”hej”. Nu hoppas de anställda att allt fler ungdomar ser potentiale­n i Esplanaden.

– Man kan göra allt här, vill man ha en spelning så kan även göra en musikvideo och skriva ut en plansch, det är ungdomarna som sätter gränserna, inte vi. Jag hoppas att allt fler vågar använda sig av de ytor som finns för att skapa det de vill, säger Jörgen.

I centrum i Täby finns ingen stans att sitta och i Vallentuna brukar folk hänga i en tunnel, så jag är så glad att det finns ett ställe för oss.

 ??  ?? ia Zanob ochAlica Hazer att menar on Norrth över adenblivit Esplan fanns innan tan, förvän fördem ställe inget de. menar
ia Zanob ochAlica Hazer att menar on Norrth över adenblivit Esplan fanns innan tan, förvän fördem ställe inget de. menar
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? NÖJDA COACHER. Fritidsled­aren Jörgen Oscarsson och Camilla Björklund är nöjda över arbetet som gjorts på Esplanaden. Under året har allt fler använt sig av de kreativa ytor som skapats, som ateljén och studion.
FOTO: MARIA SVENSSON NÖJDA COACHER. Fritidsled­aren Jörgen Oscarsson och Camilla Björklund är nöjda över arbetet som gjorts på Esplanaden. Under året har allt fler använt sig av de kreativa ytor som skapats, som ateljén och studion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden