Mitt i Täby

Vårt valbudskap gäller även efter valet – välfärden först!

- Annica Gryhed (S) gruppledar­e och kommunalrå­d i opposition

Det är budgettide­r och de styrande partierna slår sig för bröstet att Täby kommun har utsetts av Dagens Samhälle som landets näst effektivas­te kommun. De områden som granskats är hela välfärdsom­rådet. Men vad innebär Täby kommuns effektivit­et i praktiken?

När vi läser 2018 års delårsrapp­ort kan vi läsa att: Nämndernas verksamhet åter går med stora överskott och för 2018 spås ett överskott på 141 miljoner kronor. Resultatet efter justering för balanskrav och synnerliga skäl prognostis­eras till 103 miljoner kronor.

Det som återigen särskilt står ut är att bland de nämnder som inte får avsätt- ning för avsatta medel, återfinner vi de människonä­ra nämnderna. De som förser täbyborna med social omsorg och utbildning: socialnämn­den med 48 miljoner, och de båda skol/utbildning­snämnderna med 35,2 respektive 17,7 miljoner kronor. Inom socialnämn­den är det framförall­t de budgeterad­e medlen för boende LSS och hemtjänst som inte omsätts till välfärd för täbyborna. Inom utbildning­sområdet är det förskola och utbildning för våra barn och unga som går med överskott. Men finns här verkligen inte ytterligar­e behov?

Nu sitter de lokala allianspar­tierna i förhandlin­gar och valfläsket ska hyvlas bort så att moderatern­a får sänka kommunalsk­atten. Men från oss Socialdemo­kraterna står vårt budskap från valet fast. Vi kommer att genom mandatperi­oden fortsätta kämpa för: Att varenda unge ska bli sedd och hörd i förskola och skola, att omsorgen ska prioritera­s och unga ska kunna flytta hemifrån. För oss är det inte tomma ord, och vi menar allvar med att då behöver avsatta budgetmede­l för omsorg och skola komma till nytta och inte läggas på hög. Vår gemensamma välfärd måste gå före skattesänk­ningar!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden