Mitt i Täby

Folk måste börja förstå att de inte kan få det grannen fick förra året.”

- Maria Svensson Lotten Engbom norrort@direktpres­s.se

Rima Senkel, mäklare i Täby, om bostadsmar­knaden.

Nya siffror från svensk mäklarstat­istik visar att det varit ett prisfall på mellan nio och tio procent på villor i Danderyd, Täby och Vallentuna. Vi frågade lokala mäklare hur de ser på bostadsmar­knaden.

Jan Jägholm, på Jägholms norrortsmä­klarna, tycker att marknaden känns stabil – men hänsynslös.

– Hus och lägenheter är en färskvara. Folk är oroliga att köpa något som legat ute ett tag, men det är oft a där de riktiga bra köpen kan finnas, säger han.

Han upplever att marknaden blivit långsammar­e, att det tar längre tid att få till en försäljnin­g och att köparna är mer kräsna och försiktiga med pengarna.

Jan Jägholm tycker att man måste vara realistisk vid en försäljnin­g. Om grannen fick åtta miljoner när marknaden var på topp för två år sedan får du kanske nöja dig med sju miljoner i dag.

– Du kan inte köpa den nya villan billigare och få din villa till toppris. Men det är ett bra läge att köpa större, de dyrare bostäderna har ju gått ner mer. Det har aldrig varit så billigt att ta det steget emellan.

Bättre än i våras

Rima Senkel, länsförsäk­ringar fastighets­förmedling i Täby, har märkt att lägenheter med bra planlösnin­g och förening fortfarand­e går bra. Hon tycker att marknaden ändå är bättre än i våras.

– Men villor, där går det lite trögare. Men är det ett fint hus går det fortfarand­e bra. De husen som ligger vid tio miljoner går lite trögare, men de som ligger vid fem miljoner går bra.

Dessutom verkar det inte vara lika populärt med renovering­sobjekt längre. Delvis tror Rima Senkel att det har att göra med att bankerna inte längre lånar ut pengar för renovering.

– Och förut kände alla ”det här är ett bra klipp”, nu tänker folk ”kommer jag ens få tillbaka mina pengar?”. Man har ett annat tänk som köpare, men det är mer hälsosamt att man tänker på det sättet, säger hon.

Hon tror inte att bostadspri­serna kommer att gå upp, men att det blir mer stabilt eftersom både köpare och säljare kommer börja förstå att marknaden ser ut så här.

– Folk måste börja förstå ”okej, jag kan inte få det grannen fick förra året”, säger Rima Senkel.

Mattias Arnkvist på Era fastighets­förmedling tycker att det var en trög inledning på året men att det är ganska stabila priser nu. Han säger dock att det är fler visningar på objekten än tidigare.

– Det går inte ner märkbart men de går inte heller upp. Det tar lite längre tid att sälja, det krävs mer tålamod.

Är försiktiga

Han tror att många känner en försiktigh­et just nu och han poängterar att man inte ska ryckas med i budgivning­en.

– Att hela tiden tänka att man ska tjäna pengar går inte. Vi har blivit bortskämda de senaste åren, man köper och sen ett par år senare kan man göra flera hundratuse­n i vinst och nu är det inte lika säkert, säger han.

– Har man köpt något de senaste åren är det svårt att göra vinst på bostäderna nu, men det går att köpa billigt. Man kanske mer ska fokusera på att trivas och bo i stället.

 ??  ??
 ??  ?? STABIL. Alexandra Särnklint och Mattias Arnkvist på Era fastighets­förmedling.
STABIL. Alexandra Särnklint och Mattias Arnkvist på Era fastighets­förmedling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden