Mitt i Täby

Privat aktör tar över grundskola

Kan slås ihop med skolan i Gribbylund

- Anton Kyhlbäck

Kommunala Löttingelu­ndsskolan avvecklas – men Täby friskola tar över lokalerna. Den nya huvudmanne­n har ambitionen att fortsätta med skolverksa­mheten.

Löttingelu­ndsskolans kommunala skolverksa­mhet väntas avvecklas. Täby friskola har slutit ett avtal om att ta över lokalerna – och kan på sikt slå ihop skolan med Gribbylund­s friskola.

I början av juni fick elever, vårdnadsha­vare och personal på Löttingelu­ndsskolan ett besked om att kommunen avvecklar sin verksamhet på skolan. Enligt Täby kommun finns det för många skolor på för få elever i området.

På måndagen meddelade Täby kommun att man har slutit avtal med Täby friskola för uthyrning av lokalen, vilket alltså innebär att de tar över driften. Vid onsdagens möte i barn- och grundskole­nämnden skulle ett beslut tas i frågan. Det bordläggs dock till senare.

– Vi hoppas att vi kan kallla till en extra nämnd nästa vecka. Det beslutsför­slag vi har ligger fortfarand­e, men vi har inte beslutat om det än, säger Camilla Ifvarsson (L), ordförande i barn- och grundskole­nämnden. Hon tillägger:

– Vi inväntar de fackliga organisati­onerna om de vill göra en central förhandlin­g innan beslutet tas. Vi behöver avvakta lite.

Vi såg helt enkelt ingen annan utväg. Vi är tvungna att agera i en svår situation.

Har gått snabbt

Camilla Ifvarsson medger att processen har gått snabbt.

– Jag har all respekt för att man tycker att det här har kommit hastigt. Men vi såg helt enkelt ingen annan utväg. Vi är tvungna att agera i en svår situation.

På vilket sätt har situatione­n varit svår?

– Vi hade tappat 100 elever mellan februari och maj. I maj tappade vi ungefär 48 elever. Vi var tvungna att agera nu, säger hon.

Karin Järleby, som är rektor på Täby friskola, kommentera­r oron hos eleverna och vårdnadsha­vare på Löttingelu­ndsskolan.

– Att sätta barn i den här situatione­n precis innan sommarlove­t, det är inte bra. Men nu står vi här. Det är en fantastisk skolbyggna­d med skolgård, och vårt mål är att ta hand om eleverna så att de kan stanna i sin skola, säger hon.

Två skolor kan bli en

Täby Friskola driver flera skolenhete­r i Täby. Bland annat en i Gribbylund, som på sikt kan slås ihop med enheten på Löttingelu­ndsskolan. Det skulle innebära att ett 100-tal elever flyttas över till skolan, och ett elevantal på cirka 200 elever för den nya enheten.

– Men det är en senare process. Till hösten vill vi bara ta hand om de barn som går på Löttingelu­ndsskolan på bästa sätt, säger Karin Järleby.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HÖSTTERMIN­EN. Oron bland elever och föräldrar har varit stor, men efter sommarlove­t tar Täby friskola över driften av Löttingelu­ndsskolan.
FOTO: PRIVAT HÖSTTERMIN­EN. Oron bland elever och föräldrar har varit stor, men efter sommarlove­t tar Täby friskola över driften av Löttingelu­ndsskolan.
 ?? FOTO: KÄLLA: LIBERALERN­A ?? IFVARSSON. Camilla Ifvarsson (L), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden i Täby.
FOTO: KÄLLA: LIBERALERN­A IFVARSSON. Camilla Ifvarsson (L), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden i Täby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden