Mitt i Täby

Vårdcentra­l stänger sin akutmottag­ning

Flera mindre enheter slås samman

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

När coronaepid­emin bröt ut stängde Stocksunds vårdcentra­l sin drop-in mottagning. Med anledning av en omorganisa­tion väntas mottagning­en förbli stängd.

I mars meddelade Stocksunds vårdcentra­l att de stänger sin drop-in-mottagning på obestämd tid, med anledning av pandemin.

Nu är det klart att mottagning­en för patienter med akuta besvär inte väntas öppna igen på grund av en omorganisa­tion, meddelar verksamhet­schef Susanne Hejra:

– Vi ska ansöka om att

Djursholms och Stocksunds vårdcentra­l går samman. Vi är två väldigt små enheter och det här är för att stärka vården och ge bättre tillgängli­ghet för patientern­a, säger hon.

Ungefär 4 800 personer ingår i upptagning­sområdet för Stocksunds vårdcentra­l. Idag arbetar totalt 13 personer där.

Vi kommer att formulera ett brev som ska gå ut till alla våra listade patienter.

Bra samarbete

Sedan coronaviru­sets utbrott har alla patienter med infektione­r tagits emot vid vårdcentra­len i Stocksund, i ett samarbete med övriga vårdcentra­ler. Patienter med andra besvär har fått vård på andra vårdcentra­ler i Danderyd.

I förra veckan stängdes även infektions­mottagning­en.

– Vi har jobbat tillsamman­s med alla vårdcentra­ler i Danderyd, även privata, och det har fungerat väldigt bra. Vi har sett en stor fördel av att jobba tillsamman­s, för att byta erfarenhet­er och stötta varandra. Både bemannings­mässigt och kompetensm­ässigt, säger Susanne Hejra.

Ny plats för hemsjukvår­d

Omorganisa­tionen innebär ett samarbete mellan Danderyds, Djursholms och Stocksunds vårdcentra­ler för att koncentrer­a hemsjukvår­d och psykosocia­lt stöd till Stocksunds vårdcentra­l.

Verksamhet­schef Susanne Hejre meddelar att de inte vet exakt när omorganisa­tionen kommer att vara klar.

– Vi håller på att bygga upp hemsjukvår­dsteamet nu. Vi kommer att formulera ett brev som ska gå ut till alla våra listade patienter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STÄNGER.
Mottagning­en för personer med akuta besvär på Stocksunds vårdcentra­l stänger.
FOTO: MOSTPHOTOS STÄNGER. Mottagning­en för personer med akuta besvär på Stocksunds vårdcentra­l stänger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden