Mitt i Täby

Så lyckas du med digitala möten

Förberett material underlätta­r

- Hannes Holmström tema@direktpres­s.se

Det här är sådana saker som skulle vara jättebra i ett fysiskt möte, men som vi har en vana av att inte göra.

För att digitala möten när du kanske jobbar hemifrån inte ska bli ineffektiv­a och slukas upp av tekniskt strul finns det saker att tänka på. Vi frågade Fredrik Bauer bakom företaget Mötesutvec­kling, om receptet på ett lyckat digitalt möte.

Ingrediens­erna till ett lyckat digitalt möte är i stort sett samma som för ett fysiskt, menar Fredrik Bauer. Det krävs en tydlig struktur, att man har syfte, mål och en agenda.

– Och det behövs att det är rätt personer på mötet, att förberedel­sematerial finns så att mötet kan ägnas åt diskussion istället för informatio­n. Man behöver engagera och involvera människor.

Brister blir tydligare

Saknas struktur, syfte eller något annat i ett digitalt möte så synliggörs det på ett helt annat sätt än vid ett fysiskt, och det gör mötesledar­ens roll ännu viktigare.

– Det blir så mycket tydligare när detta inte fungerar i det digitala mötet. Då måste mötesledar­en driva mötet på ett mer aktivt och tydligt sätt än i vanliga fall.

Avsaknaden av att se varandras kroppssprå­k kan göra det svårt för deltagare att veta vems tur det är att prata, och även här är det mötesledar­en som behöver bjuda in de som har svårare att komma till tals i diskussion­en.

– Det här är sådana saker som skulle vara jättebra i ett fysiskt möte också, men som vi har en vana av att inte göra.

Ändrat sätt

Coronapand­emins enorma framfart har lett till en påskyndad utveckling när det gäller digitala möten, och Fredrik Bauer tror att det kan hålla i sig även efter att viruskrise­n lagt sig.

– Jag vill tro att det vi nu är mitt inne i kommer förändra vårt sätt att arbeta. Om man tänker på mötesbrans­chen så tror jag att det här kommer leda till att den digitala transforma­tionen går mycket snabbare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS OCH PRIVAT ?? MÖTESGURU. Fredrik Bauers företag Mötesutvec­kling Sverige AB hjälper företag, organisati­oner och individer att mötas på ett effektivt och hållbart sätt.
FOTO: MOSTPHOTOS OCH PRIVAT MÖTESGURU. Fredrik Bauers företag Mötesutvec­kling Sverige AB hjälper företag, organisati­oner och individer att mötas på ett effektivt och hållbart sätt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden