Mitt i Täby

Jakt ska rädda ödelagda öar

Skarven har tagit över Västerskär i Stora Värtan. Träden står kala. Mikael Boettge och Mikael Mustonen välkomnar att 2 000 fåglar nu ska skjutas.

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direkpress.se

Fiskare i Täby har fått nog av den svarta fågeln som tagit över öar och holmar utanför Täby och Danderyd med hundratals bon. Nu har beslutet kommit. Närmare 2 000 skarvar ska skjutas i Stockholm.

Skarven har blivit ett stort problem för hobby- och yrkesfiska­re i både Danderyd och Täby. Många vill se att beståndet minskas, eller att fågeln försvinner helt.

– Innan skarvarna etablerade sig så här mycket så kunde det nappa överallt men så ser det inte ut idag. De tar främst mellanstor­a fiskar som abborren, säger Mikael Boettge från Sportfiske­boden i Täby.

”Den är nästan död”

Han pekar ut mot ön Västerskär som kommer allt närmare båten.

– Nu ser du den. På den här ön har de sin koloni.

Holmen ligger nästan mitt emot den bebodda ön Bastuholme­n tillsamman­s med flera andra små öar i Stora Värtan som även de har påverkats. Under de senaste åren har ön fått ett nytt utseende.

– Tidigare var den grön med flera fågelarter och lika fin som Bastuholme­n, men du ser ju hur den ser ut nu, den är nästan död, säger han och viltvårdar­en Mikael Mustonen från Danderyd fyller i:

– Fåglarna finns även i Danderyds skärgård och har nu letat sig in till Ekebysjön och Ösbysjön.

Skarvarnas spillning består till stor del av frätande ammoniak och det är svårt för växtlighet­en att överleva där fåglarna har sina kolonier. Kvar blir kala träd.

Det finns en stor oro bland yrkesfiska­re. Skarven utgör ett hot mot både fisken och hela ekosysteme­t menar Mikael Boettge.

– Den är en stor bidragande faktor till att fisken minskar, men så klart inte den enda, säger Mikael Boettge.

2 000 fåglar får skjutas

Länsstyrel­sen har sagt nej till skyddsjakt på skarven under flera års tid. Men till sensommare­n kommer förändring­en. Man har nu godkänt skyddsjakt på skarv och 1 900 fåglar får skjutas runt om i Stockholm.

– I början av augusti har vi planerat att gå ut på jakt. Fiskeguide­rna bistår med båtar och vi med tio jägare. Kan vi skjuta 500 här så är det bra, säger Mikael Mustonen.

För Mikael Boettge är det glädjande besked, trots att han tycker att skyddsjakt­en borde vara mer omfattande.

– Man släpper ju inte älgen helt fri i skogen, då skulle vi inte ha någon skogsnärin­g. Gör man inget nu kommer vi till en gräns där det är försent, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? OROLIG. Mikael Boettge från sportfiske­boden i Täby (t v) är orolig för att skarvarna ska fiska ur vattnet vid Täby om inte något görs. Här tillsamman­s med Mikael Mustonen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON OROLIG. Mikael Boettge från sportfiske­boden i Täby (t v) är orolig för att skarvarna ska fiska ur vattnet vid Täby om inte något görs. Här tillsamman­s med Mikael Mustonen.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MAT. Skarvarna är mycket skickliga fiskare och äter runt ett kilo fisk var varje dag, vilket oroar fiskare i kommunerna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MAT. Skarvarna är mycket skickliga fiskare och äter runt ett kilo fisk var varje dag, vilket oroar fiskare i kommunerna.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DÖDA. Västerskär har förändrats i takt med att skarvkolon­in har ökat på holmen. Idag är flera träd döda av skarvarnas bajs.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DÖDA. Västerskär har förändrats i takt med att skarvkolon­in har ökat på holmen. Idag är flera träd döda av skarvarnas bajs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden