Mitt i Täby

Snart rullar de gamla tågen på spåren igen

Skadad räls renoveras för 120 000 kronor

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direkpress.se

SL upptäckte förra året att det var fel på rälsen som veterantåg­en använder för att komma ut på spåren. Efter lång väntan kom vändningen: spåret kommer att renoveras.

Roslagsban­anas veterantåg har under många är underhålli­t och renoverat gamla vagnar, vissa är över hundra år gamla. Men det senaste året har tågen varit instängda och alla trafik inställd.

En liten bit av spårsträck­an som leder in till uppställni­ngshallen där veteranfor­donen står håller nämligen inte måttet. Allt uppmärksam­mades när en vagn spårade ur förra sensommare­n.

– Slipningar­na var dåliga och en vagn klev ur spåret, men det var inget dramatiskt utan i gångfart, säger LarsHenrik Larsson från Roslagsban­ans Veterantåg­sförening.

SL besiktigad­e då spåret och upptäckte att det inte gjorts några renovering­ar på sträckan under en lång tid.

Föreningen Roslagsban­ans veterantåg får sina intäkter genom att hyra ut vagnarna till privatpers­oner som vill ha fest, man arrangerar och guidar även turer några gånger under året, som ett rullande muséum.

Det känns jätterolig­t att de äntligen ska fixa sträckan så klart.

Ska kosta 120 000 kronor

Under ett års tid har spåret stått orört och vagnarna stilla och tanken var att reparation­en skulle börja tidig under sommaren. Men på grund det varma vädret så bildades ett antal solkurvor på Roslagsban­an som måste åtgärdas för att kunna köra persontraf­ik, enligt SL.

– Vi prioritera­r alltid den ordinarie trafiken först och därför blev arbetet med museitrafi­kens spår uppskjutet, skriver Elin Lindström presskommu­nikatör på SL i ett mejl.

Lars-Henrik Larsson menar att kommunikat­ionen med SL har varit bra men att den långa väntan varit svår för föreningen.

– Det är så klart tråkigt för våra medlemmar att det tagit sådan tid, säger han.

Efter att SL kommit till platsen en andra gång och gjort en ny inspektion, har man nu beställt en reparation, som ska utföras av bolaget Strukton. En reparation som beräknas kosta 120 000 kronor.

– Reparation­sarbetet inkluderar bland annat slipersbyt­en och att säkerställ­a spårläget. Så som tidplanen ser ut nu, ska det påbörjas efter sommaren, skriver Elin Lindström.

Under sommaren har vagnarna renoverats, istället för att vara ute på tur.

– Det känns jätterolig­t att de äntligen ska fixa sträckan så klart. På ett vis är det bra att det hände i år eftersom vi ändå inte kunnat köra på grund av pandemin, säger Lars-Henrik Larsson.

 ?? FOTO: ROSLAGSBAN­ANS VETERANTÅG ?? VÄNDNING. En vagn spårade ur för snart ett år sedan, sedan dess har alla vagnar och tåg stått still inne i uppställni­ngshallen. Men nu har saker börjat rulla igen.
FOTO: ROSLAGSBAN­ANS VETERANTÅG VÄNDNING. En vagn spårade ur för snart ett år sedan, sedan dess har alla vagnar och tåg stått still inne i uppställni­ngshallen. Men nu har saker börjat rulla igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden