Mitt i Täby

Utspelet tvingade Sofia att byta klubb.

SATSAR. Tar nya tag i Sundbyberg

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Under sommaren lämnade hockeymålv­akten Sofia Reideborn sin klubb, SDE, under uppmärksam­made former. Nu är hon tillbaka – som ungdomsans­varig i Sundbyberg­s IK.

Svenska damhockeyl­igan, SDHL, har haft sommarprat­are i en podcast i sommar. I sitt sommarprat kritiserad­e Sofia Reideborn, målvakt i Danderydsk­lubben SDE, parrelatio­ner som förekommer inom damhockeyn och använde situatione­r i den egna klubben som exempel. Detta fick lagkamrate­r att reagera och vända sig till lagledning­en.

För infekterat

Trots lagledning­ens försök till medling kände Sofia Reideborn att hon var tvungen att pausa sin målvaktska­rriär. Det blev helt enkelt för infekterat. Sofia beskylldes för att vara homofob, något hon bestämt hävdar att hon inte är. I stället ville hon belysa att kärleksrel­ationer inom en trupp leder till drama.

–Jag ångrar inte för fem öre det jag sa, säger Sofia och fortsätter:

– De som anklagar mig för att vara homofob har inga underlag för det, ändå är det jag som ska be om ursäkt. Jag belyste ett problem, ett problem som jag sett och upplevt.

Ska stå vid sitt löfte

När hon bröt kontraktet lovade hon att inte represente­ra någon annan klubb i vinter. Det löftet tänker hon hålla. Hon saknar sommarträn­ingen oerhört, anar att det blir än värre när isträninge­n kommer igång. Dock kommer hon att ha fullt upp på och utanför isen.

Per Håkansson, sportchef och ungdomsans­varig i Sundbyberg­s hockeysekt­ion, följde debatten och kontaktade Sofia.

– Jag ringde och frågade: ”vad ska du göra nu”, säger Per Håkansson och fortsätter.

– Sofia är väldigt engagerad i flick- och damhockeyn. Jag ville höra om hon var intressera­d av att arbeta med våra flickor och hon har accepterat vårt erbjudande. Sofia blir ungdomsans­varig och ska arbeta tillsamman­s med Adrian Hinz.

Sofia Reideborn vacklar lite kring sin ledarförmå­ga.

Jag ångrar inte för fem öre det jag sa.

Tre ledarrolle­r

– Jag har knappt levt, är ju bara 21 och har alltid varit yngst. Men det har sagts att jag är en naturlig ledare. Hoppas det stämmer. Jag vill jobba nära flickorna, visa att de kan bli hur bra som helst.

Utöver rollen i SIK och vid sidan av hennes civila halvtidstj­änst, ska Sofia även vara målvaktstr­änare i ett pojklag i IK Göta och assisteran­de tränare i division 2-laget Lidingö Vikings.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? PAUS. Sofia Reideborn pausar sin egen hockeykarr­iär efter en konflikt med medspelare i SDE.
FOTO: JONNY ANDERSSON PAUS. Sofia Reideborn pausar sin egen hockeykarr­iär efter en konflikt med medspelare i SDE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden