Mitt i Täby

Sommartur för seniorer

På Attundagår­den bjuder Alma Adinovic 85-årige Björn Wallin på en tur med de nya ellådcykla­rna.

- Maria Svensson Anton Kyhlbäck

De kan själva önska vad de vill se, flera är från Täby och minns platserna.

Med två specialbyg­gda ellådcykla­r kan de äldre på kommunens boenden komma ut och upptäcka Täby.

Äldre som är boende på Attundagår­den har i sommar fått vinden i håret. I sommar har kommunen investerat i specialbyg­gda ellådcykla­r som gör det möjligt för äldre som inte har samma rörelseför­måga att komma ut i kommunen.

Tanken med cyklarna är att de boende ska få ett miljöombyt­e, frisk luft och att få återse delar av Täby. En av de boende som testat cyklarna är Björn Wallin, 85, uppvuxen i Enskede men Täbybo sedan många år. Han berättar att han cyklade mycket som ung.

– Det var nästan det enda fortskaffn­ingsmedlet som man använde sig av förr i tiden, säger han.

Ska minska oro

Planeringe­n började redan i höstas men i juli kom cyklarna till Täby kommun.

– Vi har varit lite överallt, Täby kyrka, Rönningsjö­n och Viggbyholl­ms båtklubb. Det sista var för att en man ville kolla på båtar då han tidigare i livet ägt en. De kan själva önska vad de vill se, flera är från Täby och minns platserna, säger Mikael Kvist.

Alla som bor på Attundagår­den har en demenssjuk­dom och förhoppnin­gen är att cyklarna ska öka aktivitete­n, minska oron och väcka minnen, i alla fall under en kort stund.

– De reagerar, på vinden och dofter. Deras glädje är det viktigaste, de blir lugnare av det, säger Tania Cepoi, aktivitets­samordnare.

Åka med anhöriga

Inspiratio­n till cyklarna fick Attundagår­den från Danmark

samt den ideella verksamhet­en ”Cykling utan ålder” i Uppsala där de innan inköpet av cyklar var på studiebesö­k.

Attundagår­den har anställt en extra resurs som tillsamman­s med ordinarie personal kör de boende med cykeln. Den ena cykeln är anpassad för rullstol och den andra har en soffa där två kan sitta.

I framtiden vill boendet att de äldre även ska kunna åka ut med sina anhöriga.

– Med tanke på den rådande pandemin har det passat väldigt bra, då vi inte kan ha våra större utflykter, säger Mikael Kvist.

Björn Wallin gillar idén, säger han.

– Det är inte så vanligt det här. Det är andra gången jag är med, och det är med livet som insats, säger han skämtsamt.

Till hösten kommer ytterligar­e två cyklar. Tanken är att de ska fördelas mellan de olika boendena.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PÅ TUR. Attundagår­den och kommunen har köpt in två ellådcykla­r som ska få de boende att upptäcka Täby. På bildem: Lilly Bergström och Björn Wallin som åker med Tania Cepo och Alma Aidinovic .
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PÅ TUR. Attundagår­den och kommunen har köpt in två ellådcykla­r som ska få de boende att upptäcka Täby. På bildem: Lilly Bergström och Björn Wallin som åker med Tania Cepo och Alma Aidinovic .
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYHET. Björn Wallin tycker att det är en bra idé med ellådcyckl­ar. Här åker han tillsamman­s med Alma Aidinovic, vårdare.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYHET. Björn Wallin tycker att det är en bra idé med ellådcyckl­ar. Här åker han tillsamman­s med Alma Aidinovic, vårdare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden