Mitt i Täby

Din hund kan bli sjuk av doppet

- Anne Lichtenste­in anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

Augusti spås bli en varm månad. Då är det inte bara du som suktar efter ett svalkande bad utan även våra fyrbenta kompanjone­r. Men var försiktig, algförgift­ning och vattensvan­s är något som drabbar våra bästa vänner.

Din hund kan bli dödssjuk om den badar i grönt vatten. Algblomnin­g är något som händer varje år. I år har den varit igång längre ut i Östersjön sedan de varma veckorna i juni. Men det är väldigt vindberoen­de var alger flyter upp till ytan.

– Alger gillar sånt väder som vi gör. Vindstilla och soligt, då kommer de fram, säger Emma Lemos, på informatio­nsenheten för Östersjön.

Algblomnin­gen är farligast för hundar och småbarn då de har mycket mindre kroppar än en vuxen människa samt ofta sväljer mer vatten vid en simtur.

– I helgen har vi fått in flera rapporter om algblomnin­gar i Stockholms­området, när det slutar blåsa kan det samlas i vikar och kan vara väldigt lokala, säger Emma Lemos.

Det är just cyanobakte­rierna, det vill säga blågrönalg­en, som är den farliga.

– Ser man gröna alger ska man vara försiktig för det är svårt att veta om de är toxiska eller ofarliga. Springer din hund ändå ut i vattnet är det viktigt att skölja av den så fort som möjligt eftersom hunden slickar på sin päls, säger Emma Lemos.

Veterinäre­n Ylva Trygger håller med.

– Tvätta även hunden flera gånger med schampo, tillägger hon.

Även andra faror

Men det är inte bara algförgift­ning som är ett problem för våra djur i badtider. Din hund kan även drabbas av något som heter vattensvan­s.

– Vattensvan­s är något som är jättevanli­gt.

När det varit varmt har vi fått in någon var och varannan dag, säger Ylva Trygger på FirstVet.

Hunden får en inflammati­on i muskeln vid svansen.

– Det blir som en fruktansvä­rd träningsvä­rk. Just när hundarna på våren är ovana vid att bada är det vanligt eller när de är inne i vattnet länge när det är varmt. De viftar på svansen men med ökat motstånd under vattnet. Det är som att lyfta 10 kg på gymmet när du bara är van vid att lyfta 1 kg, säger hon.

Ett 30-tal hundar råkar även ut för drunknings­olyckor varje år. Det kan undvika genom att alltid ha flytväst på hunden när den befinner sig vid bryggor eller på en båttur.

Tvätta även hunden flera gånger med schampo.

 ?? FOTO: LENA RENBERG ?? SVALKANDE DOPP. Hunden Valle Varg älskar att bada och simma.
FOTO: LENA RENBERG SVALKANDE DOPP. Hunden Valle Varg älskar att bada och simma.
 ?? FOTO: LENA RENBERG ?? HUNDEXPERT.
Ylva Trygger på FirstVet varnar för bad på fel ställe.
FOTO: LENA RENBERG HUNDEXPERT. Ylva Trygger på FirstVet varnar för bad på fel ställe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden