Mitt i Täby

Nu börjar nya Näsby Slottspark ta form på det gamla kasernområ­det.

✓ Ny brygga ✓ Tegelfasad ✓ Lekplats

- Maria Svensson

Vi tittade på att bygga om kasernerna men ekonomisk var det inte lönsamt.

Boende har fly tat in men än pågår bygget för fullt med att göra slottspark­en till ett bostadsomr­åde för 350 nya Täbybor. Vi tittade in bland träden för att se vilka planer som finns. För drygt ett år sedan drog bygget igång med att skapa bostäder i Näsby slottspark, nu har de sista flyttat in i första etappen: parhusen i norra parken.

– Att sätta spaden i backen 2019 och sen stå här ett år senare är jättekul, det blev som vi trott, säger Catharina Nordenberg, projektutv­ecklare Niam.

Nu ska även södra parken byggas upp. Platsen där kasernbygg­naderna tidigare låg. Området är anpassat för seniorer och här fi ns ett nytt vård- och omsorgsboe­nde med 54 platser.

Fasaden på de åtta husen har fått sitt utseende från just kasernerna.

– Vi tittade på att bygga om kasernerna men ekonomisk var det inte lönsamt. Istället har de fått kläs med en speciell tegelfasad, säger Rikard Henriksson fastighets­ansvarig på Niam

Anpassats efter slottsmilj­ö Gruset runt bostäderna i Näsby slottspark ska påminna om slottsgrus, och det planteras ängsgräs i norra parken. Detaljplan­en blev tidigare överklagad och många hade åsikter om bygget, detta ledde till att exploateri­ngsgraden drogs ner.

– Det var en stor del i detaljplan­en att alla byggnader skulle vara anpassade efter slottet. Inga hus är till exempel högre än slottet, säger Catharina Nordenberg.

Badbryggor

Förutom bostäder börjar det hända saker i området som alla Täbybor kan ta del av. Ett kafé och en paddeluthy­rning har redan öppnat och snart kommer även en ny temalekpla­ts. Vid vattnet ska kommunen även bygga badbryggor, något som varit efterlängt­at av flera Täbybor. Arbetet med bryggorna planeras att påbörjas under nästa år.

Står man vid gymmet, i början av området, ser man att en väg mellan mellan Djursholms­vägen och Näsbyviken växer fram.

– Den här vägen kommer att gå hela vägen upp till båtklubben, säger Rikard Henriksson.

Här planeras nämligen ett kvarter till, med lägenheter i flerbostad­shus. I samband med det kommer den amerikansk­a fotbollspl­anen och rustas upp. Lägenheter­na blir också det sista att byggas i området som ska stå klart 2023.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ●
●
● KLART. Rikard Henriksson och Catharina Nordenberg, ansvariga från byggbolage­t Niam är nöjda över att den Norra parken nu är klar och infyttad.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ● ● ● KLART. Rikard Henriksson och Catharina Nordenberg, ansvariga från byggbolage­t Niam är nöjda över att den Norra parken nu är klar och infyttad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden