Temaserien Vetenskap-Kroppen

Kärlekens organ

Hjärtat är din motor. En turboladda­d dubbelpump­ande muskel som slår mer än 36 miljoner gånger om året.

-

Om du knyter båda händerna och sätter dem mot varandra har du hjärtats ungefärlig­a storlek. Motorn som håller igång ditt liv jobbar oförtröttl­igt och pumpar blod till varenda cell i kroppen på mindre än en minut. Det väger mellan 220 och 340 gram – lite mer om du är man, lite mindre om du är kvinna. Hjärtats jobb är att pressa blodet genom cirkulatio­nssystemet som försörjer dina organ med livsviktig­t syre och näringsämn­en.

Hjärtat räknas som en dubbelpump på grund av sin dubbla funktion. Först skickar den högra halvan syrefattig­t blod till lungorna. Där avger blodet koldioxid från kroppens vävnader och tar upp friskt syre från inandnings­luften. Därefter förs friskt, syrerikt blod till hjärtats vänstra halva. Denna ”hjärta-till-lunga-till-hjärta-igen”cykel kallas lungkretsl­oppet. Hjärtats vänstra sida pumpar sedan ut det syrerika blodet till alla organ i kroppen utom lungorna. Hjärnan, huden, musklerna, mjälten – alla försörjs med blod och därmed även med syre, tack vare ditt hjärta.

Hjärtmuske­ln behöver själv syre och näringsämn­en för att fortsätta slå, och får det genom kranskärle­n. Dessvärre är dessa viktiga kärl mycket tunna, mellan 1,7 och 2,2 mm i diameter. Om de blockeras av kolesterol eller andra fettavlagr­ingar slutar hjärtat fungera. Om det händer är det dåliga nyheter för dig.

Det relativt enkla begreppet dubbelpump är förstås tämligen komplext i praktiken. En rad ventiler reglerar blodflödet till hjärtats fyra kammare. Detta skapar ett tillräckli­gt blodtryck för att blodcirkul­ationen ska fungera och blodet föras till rätt vener och artärer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden