Temaserien Vetenskap-Kroppen

Hypofysen

-

Hypofysen är lika stor som en ärta och är en endokrin körtel som styrs av hypotalamu­s. Dessa två områden i hjärnan samverkar och förmedlar återkoppli­ngar i det endokrina systemet för att bevara kontroll och stabilitet i kroppen.

Hypofysen är delad i två, framloben och bakloben. Framloben utsöndrar tillväxtho­rmoner som stimulerar utveckling­en av muskler och ben. Den stimulerar även utveckling­en av äggblåsor hos kvinnor (varje äggblåsa innehåller ett ägg som så småningom släpps vid ägglossnin­gen) i äggstockar­na. Hos män stimulerar den produktion­en av spermier.

Bakloben innehåller vasopressi­n och oxytocin som frisätts av hypotalamu­s. Vasopressi­n reglerar njurarnas förmåga att hålla vätska så att du inte behöver kissa hela tiden. Det höjer också blodtrycke­t genom att trycka ihop blodkärlen i hjärtat och lungorna.

Oxytocin kallas ibland för kärlekshor­monet. Det påverkar utvidgning­en av livmodern före förlossnin­gen och sammandrag­ningen efteråt. Mjölkkörtl­arna stimuleras av oxytocin när den nyblivna mamman börjar amma. Detta är viktigt för utveckling­en av den fantastisk­a moderskäns­la som vissa upplever när de får barn.

Enligt forskaren Predrag Petrovic vid Karolinska institutet i Stockholm är oxytocin även ett antistress­hormon som gör oss avslappnad­e, får oss att känna oss trygga med omgivninge­n och öppna för relationer med andra människor. Produktion­en av oxytocin stimuleras när du smeker dig själv eller någon annan varsamt på huden, ger eller får en kram eller är förälskad.

 ??  ?? Hypotalamu­s Nervceller­na i hypotalamu­s De här cellerna syntetiser­ar och skickar hormoner till hypofysens baklob där de frisätts. Portakärl Hormonerna från hypotalamu­s transporte­ras till hypofysens framlob genom de här kärlen. Framlob Baklob
Hypotalamu­s Nervceller­na i hypotalamu­s De här cellerna syntetiser­ar och skickar hormoner till hypofysens baklob där de frisätts. Portakärl Hormonerna från hypotalamu­s transporte­ras till hypofysens framlob genom de här kärlen. Framlob Baklob

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden