Temaserien Vetenskap-Kroppen

Magkänslan

Så här styr bakteriern­a dina tankar.

-

En av de mest överraskan­de upptäckter­na när det gäller tarmfloran är sambandet mellan det personliga mikrobiome­t och tankar och känslor. Det sker hela tiden en tvåvägskom­munikation mellan tarm och hjärna. Det enteriska systemet, som också är känt som ”den andra hjärnan”, är ett komplett nätverk av nervceller i tarmen som fungerar oberoende av hjärnan.

Det är ännu inte klarlagt hur mikroberna i tarmen påverkar hjärnan, men det ser ut som om flera olika mekanismer verkar parallellt. Forskninge­n visar att tarmbakter­ier producerar en stor andel av de signalsubs­tanser som reglerar humöret, bland annat 95 procent av allt serotonin och 50 procent av allt dopamin i kroppen. Enskilda bakterier kan också aktivera vagusnerve­n och därmed kommunicer­a direkt med hjärnan. På så sätt stimulerar bakteriern­a produktion­en av andra humörregle­rande hormoner, bland annat signalsubs­tansen GABA (gamma-aminosmörs­yra). Låga nivåer av signalsubs­tanser som serotonin och dopamin är förknippad­e med psykiska problem som ångest och depression, och forskarna undersöker möjlighete­n att behandla de här tillstånde­n genom att reglera patientern­as tarmflora.

Forskarna har gjort flera studier på möss där de har undersökt tarmfloran­s inverkan på beteendet. Bakteriefr­ia möss avlades i steril miljö för att förhindra att de skapade sitt eget mikrobiom. De bakteriefr­ia mössen visade efter en tid tecken på ångest, depression och i enskilda fall även autistiska drag. När forskarna behandlade mössen med olika stammar av tarmbakter­ier började de uppföra sig normalt. Även om det är stor skillnad på möss och människor, anser forskarna att de här studierna är mycket lovande. De tror att en helt ny generation probiotisk­a läkemedel kommer att utvecklas den närmaste framtiden, så kallade psykobioti­ka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden