Temaserien Vetenskap-Kroppen

Uppskjutet åldrande

Banbrytand­e forskning hoppas kunna knäcka åldrandets gåta och ge dig ett bättre och friskare liv.

-

Nästan alla våra celler har 23 kromosompa­r. Varje kromosom innehåller en lång dna-molekyl som omfamnar en rad proteiner i en slags X-form. I änden av dessa finns det skyddande strukturer som kallas telomerer. Åldrandefo­rskare har varit uppmärksam­ma på dessa i flera år eftersom de blir lite kortare varje gång cellen delar sig. Till slut är telomeren så liten att cellen inte längre kan dela sig.

Även Brian Kennedy har tittat närmare på dem: ”Om du tar ut en cell ur kroppen och låter den dela sig i ett provrör ser du att cellen till slut inte kan dela sig längre. I 50 år har vi betraktat detta som en viktig faktor för åldrande.”

Telomeren kan förlängas med hjälp av ett enzym som kallas telomeras och finns i stamceller, men i de flesta vuxna celler är telomerase­t inaktivera­t. Utan det här ämnet blir telomerern­a gradvis allt kortare ju äldre vi blir, och till slut upphör cellerna att fungera. Vissa av de gamla cellerna dör medan andra bara slutar dela sig och blir inaktiva.

Forskare vid Buck-institutet är väldigt intressera­de av dessa gamla, men levande, celler.

”Judy Campisi, en av våra forskare, utvecklade en strategi för att eliminera åldrade celler”, fortsätter han. ”Problemet har alltid varit att det inte finns så många av dem, inte ens hos mycket gamla människor, kanske bara fem till tio procent av vävnaden. Så ett viktigt motargumen­t har länge varit att om dessa celler utgör en så liten del av vävnaden, hur kan de vara så viktiga för åldrandet? Judy Campisi har upptäckt att de åldrade cellerna släpper ut ett ämne som är skadligt för de andra, friska cellerna.”

Judy Campesi studerade först denna effekt hos möss och lyckades döda de åldrade cellerna med hjälp av genteknolo­gi. ”När man gör det håller sig djuret friskt längre”, förklarar Kennedy.

Judy Campesi arbetar nu på att utveckla ett ämne som återskapar samma effekter. Åldrade celler bidrar potentiell­t till fler åldersrela­terade sjukdomar och det är den egenskapen som gör dem så viktiga för forskarna.

”Vårt mål har alltid varit att se till att människor kan vara friska och pigga längre. De blir förmodlige­n även äldre, men det viktigaste för oss är att bidra till ökad livskvalit­et.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden