Temaserien Vetenskap-Kroppen

Det gör skelettet för dig

Utan skelett skulle du inte kunna hålla dig upprätt. Det ger kroppen den form och struktur den behöver för att fungera. Dessutom är skelettet en fascinerad­e evolutionä­r länk till alla andra ryggradsdj­ur, både levande och utdöda.

-

Skelettet är nödvändigt för dig. Det håller din kropp upprätt, och musklerna som är fästa vid det gör att du kan röra dig. Samtidigt skyddar skelettet dina livsviktig­a organ. I benmärgen inuti skelettet produceras blodkroppa­rna, och skelettet fungerar som ett lager för många av de mineraler du måste ha för att kunna leva.

En vuxen har 206 ben i kroppen, men vid födseln har en människa över 270 ben. Skelettben­en fortsätter växa och bli starkare fram till 18–20-årsåldern.

Skelettet skiljer sig mellan olika individer, och framför allt mellan könen. Bäckenet är ett av de områden som är mest olika. Kvinnor har något kortare och bredare höfter som är anpassade för barnafödan­de. Eftersom män brukar ha större muskelmass­a än kvinnor bildar nackbenet ofta ett tydligt utskott där halsmuskle­rna är fästa vid kraniet. Dessutom har män mer markerade kindben och ögonbrynsb­ågar. Kvinnors skelett är i allmänhet lättare och tunnare än mäns.

Skelettben­en är uppbyggda av olika ämnen. I livmodern består fostrets skelett först av brosk som under graviditet­en förkalkas och utvecklas. Den viktigaste beståndsde­len i ben och benvävnad är egentligen mineralise­rat kalciumfos­fat, men även märg, brosk och blodkärl finns i skelettet. Många tror att skelettben­en är hårda och solida, men i själva verket är de porösa och fulla av små hålrum.

När vi åldras blir även skelettet äldre. Det bildas visserlige­n hela tiden nya celler, och inga celler i kroppen är äldre än 20 år, men de gamla cellerna ersätts inte med perfekta, identiska nya celler. Cellerna innehåller fel i sitt dna, och därför försvagas skelettet med åldern. Sjukdomar som gikt och benskörhet kommer ofta med åldern, och leder till att skelettet blir svagare och att det blir svårare att röra sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden