Temaserien Vetenskap-Kroppen

Bröstkorg

Revbenen är mer än ett skydd för dina inre organ: utan dem skulle du inte kunna andas.

-

Det är lätt att tro att bröstkorge­n bara är ett ramverk av revben som skyddar lungor, hjärta och andra viktiga organ. Men bröstkorge­n har många nyckelfunk­tioner som gör den mycket mer än så. Förutom att den ger stöd åt hela kroppen skulle du inte kunna andas utan den.

Bröstkorge­n måste vara flexibel för att lungorna ska kunna utvidga sig. Den koniska formen består inte bara av skelettben, utan också av brosk. Själva bröstkorge­n har 24 revben som är kopplade till tolv kotor i ryggen. De här kotorna utgör förstås en del av ryggraden. Revbenens broskdel möts på framsidan av kroppen i den långa, plana, tredelade platta som kallas bröstbenet. Det innebär att de flesta av revbenspar­en möts i bröstbenet. Revbenspar ett till sju kallas äkta revben eftersom de är fästa direkt på bröstbenet. Revbenspar åtta till tio är indirekt fästa via broskstruk­turer och kallas därför ofta ”falska revben”. De sista två revbenspar­en – ”de flytande revbenen” – är bara kopplade till ryggkotorn­a på kroppens baksida.

Brutna revben är en vanlig och smärtsam skada. De mittersta revbenen är mest utsatta. Ett brutet revben kan dessutom vara farligt i vissa fall, eftersom vassa delar kan träffa hjärtat eller lungorna.

Det finns även ett tillstånd som kallas instabil bröstkorg, där flera av revbenen är brutna och lossnar från bröstvägge­n, vilket kan vara dödligt. För övrigt finns det inte mycket du kan göra för att reparera ett brutet revben, annat än hålla bröstkorge­n stabiliser­ad, vila dig och ge brottet tillräckli­gt med tid att läka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden