Temaserien Vetenskap-Kroppen

När hjärtat sviktar

Diffusa symtom på hjärtinfar­kt är lätta att förbise.

-

Du får smärtor och tryck över bröstet, känner kanske att det går lite tungt att andas. Du känner dig dålig och illamående, och det hjälper inte att vila. Även om du inte upplever någon smärta som strålar ut i den ena eller båda armarna kan detta vara tecken på en hjärtinfar­kt. Vissa känner även smärtor mellan skulderbla­den, i magen eller i käkarna. Du ska ta det på allvar. Särskilt kvinnor förbiser lätt sådana symtom. Samtidigt kan kan lite stickninga­r i bröstet vara helt ofarliga.

Hjärtinfar­kt uppstår när en blockering hindrar blodet som ska föra syre till hjärtmuske­ln. Om problemet inte avhjälps snabbt kan hjärtats muskelvävn­ad skadas och dö. Skadans omfattning beror på hur länge blockering­en sitter kvar, i vilken artär den sitter och hur infarkten behandlas. Efter själva infarkten kan du få hjärtsvikt eller rubbningar av hjärtrytme­n (arytmier). Båda tillstånde­n kan vara livshotand­e. Om du får behandling inom 12 timmar är chanserna goda att du blir helt frisk och i princip kan leva ett normalt liv, även efter en stor hjärtinfar­kt.

Den vanligaste orsaken till hjärtinfar­kt är åderförkal­kning (kallas även åderförfet­tning), som innebär att artärvägga­rna blir tjockare och stelare på grund av plack. Risken för åderförkal­kning ökar med mängden kolesterol och mättat fett i kosten, men även ärftliga faktorer är viktiga. Hjärtinfar­kt kan även bero på vasospasm, kramp i kranskärle­n, men detta är sällsynt.

För att minska risken för hjärtinfar­kt bör du hålla humöret uppe, hålla vikten nere, äta sunt, motionera regelbunde­t och låta bli att röka.

”Vissa känner även smärtor mellan skulderbla­den, i magen eller i käkarna.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden