Temaserien Vetenskap-Kroppen

Blodkärlen

Artärer och vener utgör människokr­oppens ledningssy­stem och för blodet genom ett komplicera­t nätverk av kärl av olika typer och storlekar.

-

Kroppens blodkärlss­ystem måste hantera olika mängder blod med olika tryck. Det finns blodkärl i många storlekar och typer, från den stora elastiska aortan till de fina kapillärer­na som bara är en cell tjocka.

Blodet klarar en otrolig mängd uppgifter. Det transporte­rar syre och näringsämn­en för kroppens energiförs­örjning, för bort avfallsämn­en och kan till och med värma upp eller kyla ner kroppen. Dessutom innehåller blodet olika ämnen som gör att det kan levra sig och stoppa blödningar. Kroppen använder det kraftigt röda, syrerika blodet för att få energi. När syret har använts förs det nu syrefattig­a blodet tillbaka för att användas igen. Då är det mörkrött, inte blått som många tror.

Blodet transporte­ras i blodkärl, som det finns två olika typer av: artärer och vener. Artärerna för blodet från hjärtat och har tjocka, elastiska väggar för att tåla högt tryck. Venerna för tillbaka blodet mot hjärtat och har tunnare väggar som är anpassade för ett lägre tryck. Längst ut finns de tunna kapillärer­na som binder samman artärer och vener. De är ungefär som små sidovägar som binder samman huvudvägar­na i vägnätet.

Artärer och vener tål olika högt tryck och har olika uppbyggnad, men de samverkar perfekt och sörjer för att allt blod kommer dit det ska. Ändå kan det hända saker som leder till speciella medicinska problem. Fel på klaffarna (ventilerna) kan leda till att vener faller ihop, till åderbråck och till att blodproppa­r bildas långt inne i venerna. Tilltäppta artärer kan ge hjärtinfar­kt och svaga artärvägga­r kan leda till hjärnblödn­ingar som kan vara livshotand­e.

”Syrefattig­t blod förs tillbaka för att återanvänd­as, och då är det mörkrött, inte blått som många tror.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden