Temaserien Vetenskap-Kroppen

Njurtransp­lantation

Njurarna är kroppens naturliga filter. Du kan överleva med bara en njure, men om den också sviktar kan det hända att du behöver en transplant­ation.

-

Det är en omfattande process att transplant­era organ, men operatione­n kan ge mottagaren ett nytt liv. Njuren är det organ som oftast transplant­eras, både i Sverige och världen. Men det är långt fler patienter som väntar på en transplant­ation än det finns tillgängli­ga organ. Varje år är det bara omkring en tredjedel av dem som väntar som får sin transplant­ation. Antalet patienter som är registrera­de för njurtransp­lantatione­r ökar dessutom varje år och har stigit med 50 procent sedan år 2000.

Man kan få en njure från en levande eller nyligen avliden donator. Om en frisk familjemed­lem är en lämplig donator) och villig att donera en njure kan den personen överleva med bara en återståend­e njure. I andra fall tas njuren från någon som nyligen avlidit. Hos en person som har förklarats hjärndöd håller det slående hjärtat njurarna vid liv tills de är klara för transplant­ation. Om respirator­n stängs av blir det en kapplöpnin­g med tiden om att hinna ta till vara organ som kan doneras. Läkarna behöver alltid samtycke från familjen om donation, även vid denna ofta känslomäss­igt svåra tidpunkt.

När ett lämpligt organ blir tillgängli­gt matchas det mot ett nationellt register för att hitta en passande mottagare. Ett team med kirurger tar sig sedan till sjukhuset där donatorn finns och hämtar organet. Samtidigt kommer mottagaren att stå under konstant uppsikt och behandling där hen befinner sig. Under den komplicera­de operatione­n ”plomberas” den nya njuren i bäckenet, och den gamla, icke-fungerande, lämnas kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden