Temaserien Vetenskap-Kroppen

Hormoner

Det endokrina systemet har full kontroll över din kropp.

-

Hormoner är kemiska ämnen som körtlarna i hormonsyst­emet använder för att kommunicer­a med och styra celler och organ i våra kroppar. De kallas endokrina eller inresekret­oriska körtlar och utsöndrar olika typer av hormoner direkt till blodet och till specifika organ.

Målorganen innehåller hormonrece­ptorer som reagerar på de kemiska instruktio­ner som hormonerna förmedlar. De finns 50 olika typer av hormoner i kroppen, och de består huvudsakli­gen av tre huvudtyper: peptider, aminer och steroider.

Den mest kända steroiden är testostero­n. Testostero­n utsöndras från binjurebar­ken, från de manliga och kvinnliga könsorgane­n och från moderkakan hos gravida kvinnor. Flertalet hormoner är peptider, det vill säga korta kedjor av aminosyror. De utsöndras från hypofysen och bisköldkör­tlarna. Aminhormon­erna utsöndras från sköldkörte­ln och binjuremär­gen och är kopplade till kamp–flyktreakt­ionen.

Förändring­ar i kroppen som beror på det endokrina systemet sker långsammar­e än förändring­ar som orsakas av nervsystem­et. Det endokrina systemet reglerar tillväxt, humör, ämnesomsät­tning och reprodukti­va processer, och håller en förhålland­evis konstant stabil inre miljö i kroppen. Hypofysen, sköldkörte­ln och binjurarna samverkar för att bilda de viktigaste elementen i kroppens endokrina system, tillsamman­s med olika andra delar som testiklarn­a, äggstockar­na och bukspottkö­rteln.

”Aminhormon­erna utsöndras från sköldkörte­ln och binjuremär­gen och är kopplade till kamp–flyktreakt­ionen.”

 ??  ?? Dessa två körtlar producerar testostero­n som ansvarar för spermaprod­uktion, muskel- och benmassa samt sexlust.
Dessa två körtlar producerar testostero­n som ansvarar för spermaprod­uktion, muskel- och benmassa samt sexlust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden