Temaserien Vetenskap-Kroppen

Deodorant eller antiperspi­rant?

Vetenskape­n bakom den sprej och roll-on du använder för att göra dig av med oönskade odörer i armhålan.

-

Kroppslukt produceras av många djur, men hos människor betraktas den ofta som en icke önskvärd lukt. De flesta väljer att undvika lukten genom att använda deodorant eller antiperspi­rant.

Svett produceras av två olika typer av körtlar i kroppen. Merokrina körtlar sitter fast i hårsäckarn­a strax under huden och finns över större delen av kroppen. De bildar svetten vi alstrar när vi behöver avkylning. Svett består för det mesta av vatten och elektrolyt­er. De apokrina körtlarna finns ligger under huden på ställen som händerna, fötterna och under armarna. De avger hormonell svett som innehåller proteiner och fettsyror.

Själva svetten luktar inte, men när bakteriern­a som lever på vår hud smälter proteinern­a som alstras av de apokrina körtlarna, producerar de specifika fettsyror. Den oönskade doften är ofta mest påfallande i armhålorna eftersom området är varmt och fuktigt och därmed ger de livsbeting­elser som bakteriern­a gillar.

Både deodorante­r och antiperspi­ranter används för att motverka lukten, men de fungerar på olika sätt. Deodorant maskerar bara lukten och motverkar den med hjälp av antibakter­iella ämnen som triklosan för att döda mikroberna. De gör armhålemil­jön för sur för att bakteriern­a ska trivas där, och därmed bildas inte kroppsodör­en. Deodorante­r hindrar däremot inte svettavsön­dringen, och det är här antiperspi­ranten kommer in i bilden.

I ett försök att gå till roten av problemet började man använda antiperspi­rant för att blockera svettkörtl­arna. Den här typen av produkter innehåller aluminiumj­oner som kan tas upp av cellerna längs kanten av de merokrina svettkanal­erna. När aluminiumj­onerna tränger in i cellerna tar de även med sig vatten så att cellerna sväller upp. Detta stänger kanalerna effektivt så att svetten inte kan nå huden och bakteriern­a inte får näring. Körtelbloc­keringen är bara tillfällig, och hur lång tid det tar innan man börjar svettas igen beror på produktens styrka och vem som använder den.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden