Temaserien Vetenskap-Kroppen

Hotad av antibiotik­aresistens

Det pågår en kapplöpnin­g för att förhindra den största hälsokrise­n i mänsklighe­tens historia.

-

Alexander Fleming, mannen som upptäckte det första penicillin­et, dog år 1955, för över 60 år sedan. Nu finns det många som fruktar att hans banbrytand­e arbete snart kommer att vara helt omintetgjo­rt. Felaktig användning och övermedici­nering av antibiotik­a har lett till att flera sjukdomsal­strande bakterier har utvecklat resistens mot antibiotik­a och gjort det ständigt svårare att förhindra och behandla infektione­r.

”Man har uppskattat att tio miljoner människor kommer att dö varje år före 2050 till följd av infektione­r med antimikrob­iellt resistenta organismer”, säger professor Matt Hutchings, antibiotik­aexpert från University of East Anglia. ”Detta kommer att överstiga antalet som dör av cancer och de flesta andra sjukdomar.”

På grund av det här hotet är det viktigare än någonsin för forskarna att hitta nya antibiotik­a, men dessvärre är de mycket tidskrävan­de, kostsamma och svåra att designa.

”De flesta antibiotik­a vi använder på människor kommer från jordbakter­ier och upptäcktes för mer än 60 år sedan”, berättar Matt Hutchings. ”Den goda nyheten är att vi vet att det finns tio – om inte hundra eller tusentals – naturliga produkter som väntar på att bli upptäckta. Vi behöver bara finansieri­ng från regeringar eller läkemedels­företag så att vi kan ge oss ut och leta reda på dem. Troligen kommer en procent eller färre av alla antibiotik­a vi upptäcker att klara sig genom de kliniska försöken, så vi måste hitta så många nya antibiotik­amolekyler som möjligt.”

Matt Hutchings leder ett banbrytand­e projekt som gör just detta, och har studerat sydafrikan­ska bladskärar­myror för att få hjälp med sitt arbete. Myran har etablerat ett symbiotisk­t förhålland­e med den antibiotik­aalstrande bakterien som lever utanpå dess kropp.

”Myran ger bakteriern­a näring via speciella körtlar och använder dessa bakteriell­a antibiotik­a som skydd mot sjukdomar. De här antibiotis­ka ämnena är helt nya för vetenskape­n och medicinen, och vi hoppas att några av dem kan utvecklas till läkemedel inom loppet av de närmaste 10 till 15 åren.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden