Temaserien Vetenskap-Kroppen

Vi räddar liv med nanoteknik

-

Tänk om vi kunde kontroller­a hela system på molekylniv­å? Tänk dig att du hade fem miljoner hjälpare i dina celler – små väktare med uppdrag att avlägsna giftiga ämnen från kroppen och hålla dig i toppskick samt avlägsna patogener innan de hinner orsaka någon skada? Detta är ett av de viktigaste målen inom nanoteknik­en, ett avancerat ämnesområd­e lett av forskare, ingenjörer och matematike­r som ägnar sig åt att utveckla maskiner så små att de kan passera genom ett nålsöga.

Det kan förefalla helt otroligt och kanske omöjligt, men alla levande organismer är beroende av den här sortens maskiner. Vissa typer av bakterier rör sig med hjälp av roterande svansar som kallas flageller och drivs av en ”motor” som består av en ring med proteiner. Den fungerar ungefär på samma sätt som de mekaniska variantern­a som används inom industrin, bara i mycket mindre skala.

Våra egna celler är också fulla av mikroskopi­skt maskineri, så kallade organeller, där varje enskild organell har sitt eget ansvarsomr­åde. De ägnar sig åt montering, förpacknin­g och frakt av material innanför och utanför cellen. Ribosomen är ett exempel på ett sådant komplext maskineri som passar in perfekt i en cell, där den effektivt monterar ihop proteiner enligt en genetisk kod. Som du ser är våra kroppar redan proppfulla med naturlig nanoteknik, men målet är att framställa artificiel­la varianter.

Syntetiska små maskiner kan kallas nanoteknik när deras storlek ligger i ett spektrum från 1 till 100 nanometer, så även när de är som störst är de 5 000 gånger mindre än den avslutande punkten i den här meningen. De är otroliga små tekniska enheter! eget ett brett spektrum av potentiell­a användning­sområden, framförall­t inom medicin där nanomaskin­er kan röra sig fritt genom ådror och kärl för att reparera celler och vävnad.

MIKROLÄKAR­NA SOM SKA BEKÄMPA OBOTLIGA SJUKDOMAR I FRAMTIDEN.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden