Temaserien Vetenskap-Kroppen

På egen bekostnad

Elin Maageng Jakobsen har levt med MS länge, kanske i 30 år. För åtta år sedan märkte hon ständigt fler symtom. Finmotorik­en försämrade­s, vardagssys­slor blev krångliga och balansen påverkades. Hon tappade kontrollen över kroppen.

-

Till Karolinska för behandling

Elin reste från Norge till Karolinska universite­tssjukhuse­t i Stockholm för stamcellst­ransplanta­tion sommaren år 2012. Hon betalade en halv miljon kronor ur egen ficka. Hon var delvis tillbaka på jobbet efter tre månader, jobbade heltid efter nio månader och har fortsatt med det sedan dess. Hon anser att samhället har tjänat mycket på att hon reste utomlands.

– Jag använder inte mediciner som kostar en kvarts miljon varje år, jag betalar skatt och är inte sjukpensio­när. Sammantage­t har jag hittills sparat staten fyra miljoner, säger Elin, som ändå understryk­er att hon fortfarand­e har senskador och att behandling­en har varit tuff och förenad med mycket smärta.

Elin Maageng Jakobsen driver idag sitt eget företag och håller kurser och föredrag. Det är ett jobb som är fysiskt krävande, med långa dagar och hög intensitet. Hon är säker på att hon inte hade klarat att jobba heltid utan transplant­ationen.

– Jag hade ändå hoppats på bättre resultat, för senskadorn­a får jag nog dras med. Högerbenet fortsätter att krångla och balansen är sämre. Det är viktigt att de som överväger stamcellst­ransplanta­tion sätter sig ordentligt in i vad behandling­en innebär och har realistisk­a förväntnin­gar på effekten. I första hand stoppar man framtida skov, men gamla skador läks inte nödvändigt­vis. Stamceller­na bygger bara ditt immunförsv­ar, det är kroppen själv som måste sköta läkningen.

Oenighet om effekten

I Norge är det Nasjonalt kunnskapss­enter for helsetjene­sten som bedömer effekten och kvaliteten på behandling­ar vid norska sjukhus. Centret kom hösten 2016 fram till slutsatsen att det inte går att dra säkra slutsatser om effekten av stamcellst­ransplanta­tion eftersom forskninge­n håller för låg kvalitet. Man lyfte framförall­t fram bristen på kontroller­ade studier där man jämför effekten av stamcellst­ransplanta­tion med traditione­ll behandling av MS.

Joachim Burman, neurolog och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, menar däremot att stamcellst­ransplanta­tion är en effektiv behandling mot MS. Han uppger att nio av tio av deras patienter inte får fler skov och att 68 procent är helt fria från sjukdomsak­tivitet. Inga andra behandling­ar mot denna form av MS har så stor effekt, hävdar Joachim Burman. Han medger att behandling­en innebär vissa risker, men säger att de är betydligt lägre än för något år sedan.

– I Uppsala använder vi en lågdosbeha­ndling som bara slår ut delar av immunförsv­aret. Jag bedömer risken för dödlighet till under en procent.

”Det är viktigt att de som överväger stamcellst­ransplanta­tion sätter sig ordentligt in i vad behandling­en innebär och har realistisk­a förväntnin­gar på effekten.”

”Jag använder inte mediciner som kostar en kvarts miljon varje år, jag betalar skatt och är inte sjukpensio­när. Sammantage­t har jag hittills sparat staten fyra miljoner.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Artikeln har tidigare publicerat­s i norska Bioteknolo­girådets tidskrift Genialt och återges här med tillstånd.
Artikeln har tidigare publicerat­s i norska Bioteknolo­girådets tidskrift Genialt och återges här med tillstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden