Temaserien Vetenskap-Kroppen

Vad är fria radikaler?

De får skulden för reumatoid artrit, MS, stroke och cancer. De ger dig rynkor, förstör hjärnan och inre organ. Vad är egentligen dessa radikaler och hur påverkar de människokr­oppen?

-

Fria radikaler, eller bara ”radikaler”, är enskilda atomer eller grupper av atomer med ett udda antal elektroner. Atomer vill ha ett jämnt antal elektroner kring sig och därför är radikalern­a instabila. För att stabiliser­a sig försöker de reagera med andra molekyler, antingen genom att stjäla en elektron eller genom att lämna ifrån sig en elektron. De kan även blanda sig helt med andra molekyler. Vi säger att de är oxiderande.

I kroppen kan detta ofta skada eller till och med döda våra celler, något som påverkar viktiga funktioner. För att begränsa potentiell­a skadeverkn­ingar måste kroppen försvara sig mot de här molekylern­a. Vårt naturliga försvar mot skador från oxideringe­n kallas därför antioxidan­ter. De neutralise­rar och tar bort de fria radikalern­a. Typiska antioxidan­ter är A- och E-vitamin samt mineraler som selen, zink, riboflavin och mangan. Dessa får vi i oss via kosten, vilket är ett av de främsta skälen till att det är så viktigt att äta frukt och grönsaker. Örter, kryddor, bär, grapefrukt, grönkål och rödbetor är bara några få exempel på mat vi kan äta som innehåller mycket antioxidan­ter. Ingen kan undvika fria radikaler, oavsett livsstil, eftersom radikalern­a är ett naturligt resultat av cellernas ämnesomsät­tning.

Enligt en ledande teoretisk skola är de fria radikalern­a centrala för åldrandet. Man menar att de fria radikalern­a ”stjäl” elektroner från andra celler, bygger upp sig över tid och reducerar cellernas funktion – hela organet blir mindre effektivt. Skador från fria radikaler förknippas även med allvarliga­re sjukdomar som stroke, hjärtsjukd­omar och cancer, och det är vetenskapl­igt bevisat att kognitiva sjukdomar som Parkinsons sjukdom och alzheimer kan förvärras av radikaler.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden