Temaserien Vetenskap-Kroppen

Andningsav­tryck

Är andedräkte­n lika unik som fingeravtr­ycken?

-

Alla vet att det inte finns två personer som har likadana fingeravtr­yck, men ny forskning tyder på att andedräkte­n kan vara lika unik som mönstret på fingertopp­arna. När du andas ut är det inte bara koldioxid som släpps uti atmosfären. Det finns också ämnesomsät­tningsrest­er f rå nallade processer som krävs för att hålla kroppen vid liv.

Renato Zenobi och hans kollegor vid det federala tekniska institutet i Zürich i Schweiz fann andningsav­tryck när de analyserad­e elva friska personers andedräkt. De konstatera­de att avtrycken var stabila varje dag under de nio dagar som undersökni­ngen pågick. Det betyder att utandning sluften kan användas till mer än att mäta pro millehalte­n. Ditt individuel­la andningsav­tryck har ett visst kemiskt mönster som är unikt för dig, så förändring­ar i det mönstret kan kanske göra det möjligt att upptäcka sjukdomar. Med hjälp av en masspektro­meter (ett instrument som sorterar partiklar efter massa) går det att kartlägga patientens unika andningsav­tryck, spåra förändring­ar och upptäcka mönster som kan tyda på bakomligga­nde sjukdom.

Härnäst ska forskarna försöka kartlägga vilka drag som kan tyda på sjukdom. Den snabba, billiga och icke-invasiva metoden kan komma att ersätta blodprov, så länge molekylern­a är flyktiga och tillräckli­gt små för att gå från blodet in i lungblåsor­na.

 ??  ?? Utandnings­luften innehåller nedbrytnin­gsprodukte­r som kan användas för att upptäcka sjukdomar.
Utandnings­luften innehåller nedbrytnin­gsprodukte­r som kan användas för att upptäcka sjukdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden