Temaserien Vetenskap-Kroppen

Hur funkar ketontills­kott?

-

Om du är väldigt angelägen om att snabbt komma in i ketos finns det något som heter exogena ketoner, som du kan ta som tillskott. De är baserade på betahydrox­ibutyrat (BHB), en av ketonerna som finns naturligt i kroppen. En anledning till att ta sådana tillskott är att det kan vara väldigt svårt att försätta kroppen i ketos och få tillstånde­t att hålla i sig. En del tycker att det är svårt att följa dieten men vill ända gärna ha nytta av fördelarna med att använda ketoner som bränsle. Tillskott kan vara till hjälp om du är på väg in i ketos och vill ge kroppens egen ketonnivå en extra skjuts. Det tas när kroppen inte är i ketostills­tånd och du vill ge den hjälp på traven. Med tillskott går det snabbt att komma in i ketos och du slipper vänta några dagar eller en vecka.

Du kan få tag i råa ketoner som kallas ketonestra­r. De är dock väldigt dyra, så det bygger i så fall på att du är beredd att investera en hel del i dieten. Kroppen tar upp dem snabbt, så du kan börja använda ketonerna med en gång. Ketonestra­r ger dock vissa biverkning­ar, som magsmärtor, och smakar inte heller så värst gott.

Ketonsalte­r är också baserade på

BHB men blandade med viktiga salter. Ketonerna är inte lika lättillgän­gliga för kroppen i den här formen, men ketonsalte­rna smakar bättre, ger färre biverkning­ar och bidrar till att öka saltnivåer­na i kroppen. Ketonsalte­r är lättare att få tag på och inte lika dyra som ketonestra­r, så det är fler som använder det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden