Temaserien Vetenskap-Kroppen

Har du varit med om det här förut?

Vad är déjà vu och hur kan det utlösas?

-

Runt 70 procent av oss får ibland känslan att saker har hänt förut, särskilt unga människor i åldern 15–25 år. Det kan vara en ganska kuslig känsla, och vi kallar upplevelse­n déjà vu. Det är franska och betyder ”redan sett”. Fenomenet beskrevs första gången på 1880-talet, och sedan dess har det lagts fram många olika teorier om det, utan att någon har lyckats komma med en slutgiltig förklaring.

Tidigare trodde man att déjà vu kunde bero på falska minnen. Man trodde till exempel att vi kan se något en gång och att hjärnan sedan i en liknande situation reagerar med att skapa ett minne om något som egentligen inte har hänt. Men 2016 visade psykologif­orskaren

Akira O’Connor och hans team att så inte var fallet. Hjärnan skapar inte ett falskt minne, den kontroller­ar minnet och skickar ett felmeddela­nde, en signal om vad vi faktiskt har upplevt, inte vad vi tror att vi har upplevt.

Déjà vu uppträder oftast hos ungdomar, men också bland epileptike­r och vid vissa dissociati­va störningar. De som har forskat om déja vu har sett att upplevelse­n ofta kommer när man är trött, gärna inomhus och tillsamman­s med andra. Dessutom är det vanligare bland personer som har hög inkomst, lång utbildning och reser mycket.

Under en resa till Afrika beskrev Carl Jung en känsla av déjà vu när han satt på torget och såg en svart man som lutade sig mot ett spjut. Han skriver i sina memoarer:

”Jag hade känslan av att jag redan hade upplevt det här ögonblicke­t och alltid hade känt den här världen”, trots att han mycket väl visste att han aldrig hade varit i Afrika tidigare. Han ansåg att det var ett bevis på det han kallade vårt kollektiva medvetande: att vi kan minnas sådant som våra förfäder upplevde för flera generation­er sedan.

Steg 5

Undersökni­ngen visade att det oväntat nog inte pågick någon aktivitet i hjärnans minnescent­rum, hippocampu­s. Istället var de områden som hanterar beslutsfat­tande aktiva.

 ??  ?? Unga människor upplever oftare déjà vu, särskilt personer med hög utbildning som reser mycket.
Unga människor upplever oftare déjà vu, särskilt personer med hög utbildning som reser mycket.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Steg 4
De som upplevde det gåtfulla fenomenet undersökte­s samtidigt med funktionel­l MRI för att se vilka delar av hjärnan som var aktiva.
Steg 4 De som upplevde det gåtfulla fenomenet undersökte­s samtidigt med funktionel­l MRI för att se vilka delar av hjärnan som var aktiva.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden