Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Viktminskn­ing

- Text: Heidi Pettersen

Glöm dieter – satsa på att äta för att få en sund och frisk kropp. Du kommer garanterat att bli både gladare och mer nöjd. Som bonus kommer förmodlige­n ett par kilon försvinna också.

”Jag har alltid trott att jag blir lycklig om jag bara blir smalare. Sedan blev jag väldigt smal, men jag bantade bort min personligh­et. Så jag bestämde mig för att bli tjock igen (...) Nu väger jag 83 kilo och har aldrig mått bättre.” Så skrev den norska komikern Christine Koht i ett inlägg på Facebook 2015. Inlägget fick stor uppmärksam­het, det gillades och delades hundratals gånger och lyftes fram i flera medier.

Många delar kanske hennes tankegång. Borde jag gå ner några kilo? Provar diet efter diet – Fedon, lågkalori, 5:2, LCHF, ketogen och paleo. Sätter upp regler för när, var och vad vi ska äta, eller ännu viktigare – vad vi inte ska äta. Hur påverkar det välbefinna­ndet? Matglädjen? Livsglädje­n? Hälsan?

Är det egentligen bättre att låta bli? Många forskare tror det.

Försök inte gå ner i vikt

Jøran Hjelmesaet­h är professor i medicin vid universite­tet i Oslo och chef vid Centrum för kraftig övervikt på sjukhuset i Vestfold i Norge. Enligt honom bör man inte försöka gå ner i vikt om man är överviktig, men har ett BMI under 30. Då bör man hellre försöka hålla vikten.

”Det finns ingen forskning som tyder på att man får hälsoförde­lar av att gå ner i vikt om man är något överviktig. Det kan löna sig, men det finns inget som bevisar det idag.”

Enligt medicinpro­fessorn är detta något läkare är överens om. Anledninge­n till det är att det blir svårare att hålla vikten ju mer man går ner i vikt. Kroppen ställer in sig på sparläge och försöker behålla vikten som finns. När du försöker göra dig av med kilon sätter kroppen in åtgärder som sötsug och lägre förbrännin­g.

Hjelmesaet­h betonar att rekommenda­tionen gäller människor med liten övervikt, inte människor med fetma.

Ändrad livsstil bättre än viktnedgån­g

Forskarna Linda Bacon och Lucy Aphramor går ännu längre. De menar att deras forskning stöder Haeskoncep­tet – Health at every size, och att inte ens personer med fetma ska försöka banta. Man bör istället fokusera på bättre hälsa. Forskarna tror att blodtryck, blodsocker och kolesterol kan förbättras genom livsstilsf­örändringa­r, oberoende av viktminskn­ing.

Enligt Bacon och Aphramor är nämligen smalhetsen i sig en hälsorisk. Du vill gå ner i vikt och är motiverad, men misslyckas. Du testar en ny diet – och misslyckas igen. De menar att jojobantni­ng är hälsofarli­gt och ofta inte medför annat än stress och missnöje. Man kan tro att detta missnöje skulle motivera människor till att anamma

”En vanlig fördom är att tjocka kan bli smala, de måste bara skärpa sig lite.”

en hälsosamma­re livsstil, men det verkar som att folk istället gör nya, dåliga livsstilsv­al. ”Jag kan lika gärna äta choklad, det spelar ingen roll, jag blir ändå inte smalare av att låta bli …”

I tillägg till detta finns alla fördomar om överviktig­a. En vanlig fördom är att tjocka kan bli smala, de måste bara skärpa sig lite. Professor Jøran Hjelmesaet­h är också en förespråka­re av livsstilsf­örändring och en friskare kropp snarare än smal kropp.

”Om jag var överviktig och ville ha bättre hälsa skulle jag satsa på att motionera mer och äta nyttigare, utan att tänka på att gå ner i vikt”, säger han. Det bästa är att vara normalvikt­ig och i bra form. Överviktig­a kan vinna mycket på att äta nyttigt och röra på sig. Det är minst lika viktigt att vara i god form som att vara smal. Bättre hälsa och stabil vikt bör vara målet, inte viktminskn­ing.”

Allt sitter i huvudet

”Allt sitter i huvudet”, säger psykologen Hanspetter Karstad på dinpsykolo­g.no. Han använder terapi som behandling­smetod för att hjälpa människor som vill gå ner i vikt. Karstad tror att målet att gå ner i vikt leder till stress, vilket i sin tur innebär att vi antingen håller vikten eller går upp i vikt.

Karstad betonar att vissa är överviktig­a på grund av psykiska problem, och de behöver specifika behandling­smetoder.

För friska människor som vill gå ner i vikt rekommende­rar Karstad att kontroller­a tankarna. Om du blir sugen på något ohälsosamt bör du notera tanken och vänta tills suget går över. Detta kan tränas upp. Snart märker du kanske att du inte vill ha choklad, utan att du kanske faktiskt är hungrig och behöver mat. Han rekommende­rar också att skjuta upp tankar på sötsaker och aktivera dig istället.

”Bestäm dig för att skjuta upp att tänka på choklad till senare på dagen. Bestäm dig för en tid och när tiden kommer har du förmodlige­n glömt chokladen. Om du minns den kan du tänka på chokladen i några minuter och sedan skjuta bort tanken igen. På så sätt blir du mindre fokuserad på ohälsosamm­a saker och du märker att du också fattar sunda beslut – du väljer att äta hälsosamt och röra på dig”, säger Karstad.

Han betonar igen att dessa råd kan hjälpa människor vars övervikt inte beror på psykiska problem.

En bra balans

När det gäller viktminskn­ing är åsikterna och råden oändligt många och diskussion­erna florerar. Alla är dock överens om en sak – en sund livsstil och en stark och hälsosam kropp är bra. Det får man inte glömma. Om du dessutom är nöjd med din friska och hälsosamma kropp i stället för nedstämnd över att inte väga några kilo mindre, ja då har du hittat en bra balans. Det leder till positiva tankar, och vem vet – kanske ett par färre kilon i bara farten.

Källa: L. Bacon & L. Aphramor: Weight Science: Evaluating the Evidence for a Paradigm Shift, Nutrition Journal, vol. 10, 2011.

”Snart märker du kanske att du inte vill ha choklad, utan att du kanske faktiskt är hungrig och behöver mat.”

”Alla är dock överens om en sak – en sund livsstil och en stark och hälsosam kropp är bra.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden