Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Hur kan vi bota cancer?

DET BLIR LÄTTARE ATT HITTA ETT BOTEMEDEL NÄR VI VET MER OM MÄNSKLIGHE­TENS ÄLDSTA FIENDE.

-

Cancer har funnits längre än människan. Arkeologer har hittat spår av cancer i 70 miljoner år gamla dinosaurie­fossil, i revben från en 120 000 år gammal neandertal­are och i ett människosk­elett från 1 200 f.kr. Nästan alla djur kan få sjukdomen, även hajar och nakenråtto­r.

En gång i tiden var cancer obotligt. Den romerska läkaren Kelsos skrev: ”Efter excision (bortskärni­ng), till och med efter att ett ärr har bildats, kommer sjukdomen ändå tillbaka.”

Trots att tumörerna avlägsnade­s kom de tillbaka, men förr i tiden visste vi inte vad vi kämpade mot.

På 1700talet trodde läkare att cancer orsakades av lymfvätska som finns i ådror bredvid blodkärlen. I mitten på 1800talet fastslog man att cancer faktiskt bildades av celler. Man insåg att cancer sprids från den ursprungli­ga tumören och på 1800talet började kirurger avlägsna mer vävnad och närliggand­e lymfkörtla­r med hjälp av nya bedövnings­metoder.

Under tidigt 1900tal blev strålbehan­dling ett alternativ mot cancer som inte kunde opereras. Efter andra världskrig­et kom det första cellgiftet: kvävesenap­sgas.

Ett stort genombrott kom 1953 när James Watson och Francis Crick upptäckte dnamolekyl­ens struktur och öppnade dörrarna till en ny era av genforskni­ng. Nu vet vi att tumörer bildas av våra celler. Cancercell­erna förändras hela tiden för att klara sig undan behandling­ar, de gömmer sig och sprids i det tysta. Ju mer vi lär oss om dem desto bättre kan vi rikta in oss på deras svagheter.

För hundra år sedan var ett botemedel mot cancer otänkbart. Idag går forskninge­n framåt, fler överlever cancer och många fler upptäckter väntar.

”Watson och Crick upptäckte dnamolekyl­en.”

 ??  ??
 ??  ?? Cancercell­er kan bildas och skada dna under en längre tid. Därför är cancer vanligre hos äldre. Lungcancer är världens vanligaste cancerform. Källa: Cancerfond­en
Cancercell­er kan bildas och skada dna under en längre tid. Därför är cancer vanligre hos äldre. Lungcancer är världens vanligaste cancerform. Källa: Cancerfond­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden