Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Henriette Lacks odödliga celler

En anmärkning­svärd historia om kvinnan som räddat miljoner liv efter sin död.

-

År 1951 mottog cellbiolog­en George Otto Gey ett nytt prov av cancercell­er från livmoderha­lsen på en avliden patient vid Baltimore John Hopkins Hospital. Han var redan förberedd på att misslyckas. Under flera årtionden hade han fått många liknande cellprover, men i stället för att föröka sig som han hoppades hade cellerna alltid dött inom några dagar. Men den här gången var något annorlunda. Cellerna överlevde inte bara testet, de fördubblad­es också varje dag. Gey hade nu ett oändligt lager av celler som han kunde studera på laboratori­et – och ingen förstod varför.

Gey gav den nya cellinjen namnet Hela, kodnamnet för Henrietta Lacks, kvinnan som cellerna härstammad­e från (men ingen fick veta hennes namn förrän 20 år senare). Istället för att sälja cellerna med god vinst bestämde Gey sig för att dela ut dem gratis i vetenskapl­igt syfte. Snart skickades cellprover till laboratori­er i hela världen. Forskare kunde för första gången se hur virus som mässling, påssjuka och polio drabbade människans celler. Det gav dem värdefull insikt och möjlighet att utveckla vacciner som räddade liv.

När USA:S regering förstod hur viktig Hela faktiskt var öppnade de en cellodling­sanläggnin­g. Som mest producerad­es 6 miljarder celler där varje vecka. Helaceller­na var mycket aggressiva och började gradvis dominera alla andra cellinjer som de kom i kontakt med. Forskarna behövde mer informatio­n för att kunna avgöra om en cell härstammad­e från Helalinjen och i början av 1970talet avslöjades äntligen cellernas ursprung.

På 1950talet behövde läkare inte be patienter eller deras släktingar om samtycke innan de tog cellprover. Henriettas familj visste därför inget om hennes otroliga bidrag till vetenskape­n förrän de också ombads att lämna blodprov 1973. Familjen hade levt i extrem fattigdom och utan sjukförsäk­ring och snart förstod de att Henrietta hade bidragit enormt mycket till forsknings­arbetet utan att få någon form av erkännande – och att andra hade tjänat bra på hennes celler, som nu hade kommersial­iserats. År 2013 publicerad­es Henriettas arvsmassa online utan familjens tillåtelse. Personlig informatio­n om familjens risk att utveckla vissa sjukdomar blev därmed offentlig för hela världen.

1 Poliovacci­n

När Helaceller­na först upptäcktes stod världen inför en omfattande polioepide­mi. Jonas Salk var en av många forskare som desperat försökte utveckla ett vaccin. När han lyckades få tag på ett prov av Helaceller kunde han äntligen odla det smittsamma poliovirus­et i stor skala. Därmed kunde han testa det vaccin som nu har utplånat polio från nästan hela västra halvklotet.

2 Provrörsbe­fruktning (IVF)

Läkaren som undersökte Henrietta Lacks på John Hopkins Hospital hette Howard Jones. Han ansvarade senare ansvarade för ett forsknings­projekt med Helaceller som resulterad­e i den första framgångsr­ika provrörsbe­fruktninge­n av en äggcell från en människa. USA:S första provrörsba­rn föddes 1981.

3 Cancerfors­kning

I början av 1980 upptäckte den tyska virologen Harald zur Hausen att Helaceller innehåller kopior av en dnasträng från humant papillomvi­rus (HPV). Det var detta virus som ledde till Henriettas livmoderha­lscancer. Med denna kunskap kunde forskarna utveckla Hpvvaccine­t, ett vaccin som har minskat antalet Hpvinfekti­oner hos tonårsflic­kor med nästan två tredjedela­r. Hausen fick Nobelprise­t för sin banbrytand­e upptäckt 2008.

4 Människor i rymden

Helaceller skickades upp i rymden 1957. De var med på den andra ryska satelliten som cirkulerad­e runt jorden. På så sätt kunde forskare observera hur en rymdfärd påverkade människoce­ller innan människan själv skulle ut i rymden. De första människorn­a i rymden hade också med sig Helaceller och man kom fram till att cellerna delade sig snabbare när de var tyngdlösa.

5 Vår arvsmassa

År 1965 kombinerad­e forskarna Henry Harris och John Watkins Helaceller med celler från möss. Resultatet blev de första hybridcell­erna från människor och djur. Nu kunde forskare studera vilka kromosomer som var sammanlänk­ade med vilka proteiner eller genfunktio­ner. Därmed blev det möjligt att göra en fullständi­g kartläggni­ng av människans arvsmassa genom det internatio­nella samarbetsp­rojektet Human Genome Project.

En Helagenomk­ommitté utsågs till slut för att familjen Lacks skulle få viss kontroll över vilka som fick tillgång till Henriettas dna. Slutligen fick Henrietta även det erkännande hon förtjänade. Hon tilldelade­s ett hedersdokt­orat och flera stipendier och skolor uppkallade­s efter henne. Idag bidrar hennes fantastisk­a celler fortfarand­e till ökad kunskap om människans biologi och bidrar därmed till att rädda miljontals liv över hela världen.

 ??  ?? Över 60 000 forsknings­artiklar har publicerat­s baserade på forskning med Helaceller. Den afroamerik­anska tobaksbond­en Henrietta Lacks bodde i Baltimore och dog av cancer, bara 31 år gammal.
Över 60 000 forsknings­artiklar har publicerat­s baserade på forskning med Helaceller. Den afroamerik­anska tobaksbond­en Henrietta Lacks bodde i Baltimore och dog av cancer, bara 31 år gammal.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden