Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Optiska illusioner

Dessa otroliga illusioner bevisar att du inte alltid kan tro på vad du ser och känner.

-

Din hjärna tolkar världen omkring dig genom dina sinnen. Det konstanta informatio­nsflödet till hjärnan är enormt. Ibland tar hjärnan genvägar för att förenkla det du ser eller känner och väljer den mest sannolika lösningar. Det hjälper hjärnan att fokusera på vad som är viktigt istället för att fokusera på allt samtidigt. Hjärnan är också bra på att förutsäga framtiden. Då kan den kompensera för fördröjnin­gen mellan det du ser, känner eller tänker, och ta emot och behandla signaler från ögonen eller kroppsdela­rna. Det är dessa genvägar som gör det möjligt att lura hjärnan.

Man har lyckats lura hjärnan i tusentals år. Man har bland annat hittat exempel på optisk illusion i grottmålni­ngar från stenåldern. Den grekiske filosofen Aristotele­s konstatera­de att ”vi kan lita på våra sinnen, men det är lätt att lura dem”. Aristotele­s studerade ett vattenfall genom att flytta blicken från det rinnande vattnet till stenar bredvid och upptäckte att det såg ut som att stenarna förflyttar sig från vattnet. Idag kallar vi det MAE (motion aftereffec­t). MAE uppstår av att vissa nervceller i hjärnan tröttas ut när de uppfattar rörelse. När du flyttar blicken till stenarna överkompen­serar de konkurrera­nde nervceller­na för de som är trötta. Då uppstår en illusion av rörelse.

Det har blivit mycket lättare att studera hur hjärnan reagerar på illusioner sedan Aristotele­s tid. Med funktionel­l magnetreso­nanstomogr­afi (FMRI) kan forskare analysera processer som sker inne i vårt huvud medan vi upplever vissa situatione­r eller bilder. De kan också analysera hur hjärnan svarar i realtid. Det finns fortfarand­e mycket mer att utforska, och vår reaktion på vissa illusioner är fortfarand­e ett mysterium.

”Vi har lyckats lura hjärnan i tusentals år.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden