Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Så fungerar dina händer

Våra händer är komplicera­de biologiska och tekniska mästerverk.

-

Handflatan består av fem mellanhand­sben. Mellan dessa sitter interosseu­smuskler. På varje sida om handflatan sitter utbuktande muskelgrup­per som kallas hypotenar (nära lillfingre­t) och tenar (nära tummen). Det är dessa vi använder för att forma handen till en skål och när vi rör på tummen för att gripa tag i något. Benen som hör till pek och långfingre­t rör sig inte mycket, men de som är kopplade till ringoch lillfingre­t är mer rörliga.

Fingrarna består av ben som heter falanger, eller fingerben. Det sitter två i tummen och tre i övriga fingrar. Benen sitter ihop med muskler i underarmen via senor som går genom handleden.

Böjmuskels­enorna finns på undersidan av handleden och går genom en kanal som kallas karpaltunn­eln. Det är dessa muskler som böjer fingrarna. Sträckmusk­lerna finns ovanför handleden och rätar ut fingrarna.

Alla dessa rörelser styrs av tre nerver: medianus, radialis och ulnaris. Medianus går till tummen, pekfingret och långfingre­t, halva ringfingre­t och handflatan. Ulnaris går till halva ringfingre­t och lillfingre­t, och radialis styr tummen och handens ovansida.

”Alla dessa rörelser styrs av tre nerver: medianus, radialis och ulnaris.”

 ??  ?? Det är bara några få djur som kan röra sin tumme fritt oberoende av resten av handen.
Det är bara några få djur som kan röra sin tumme fritt oberoende av resten av handen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden