Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Så sover du bättre

10 tips: Så sover du bättre

-

Trött på att räkna får? Här får du några nya tips och goda vanor som kan hjälpa dig att sova skönare.

1. GE DIG SJÄLV AKUPRESSUR

Att hjälpa sömnen på traven kan vara så lätt som att massera handleden. En italiensk studie visar att sömnkvalit­eten blir 60 procent bättre om man masserar en akupunktur­punkt som kallas HT7. Punkten kopplas till ångest och sömnlöshet, och finns i gropen där handleden möter handen, under lillfingre­t. Tryck bara tummen mot punkten i två minuter. Detta kommer att avlägsna spänningar i kroppen så att du kan sova bättre.

2. SOV SMART

Om du ofta ligger vaken i sängen börjar du snart associera sömn med en känsla av hopplöshet. Räkna ut hur länge du faktiskt sover och anpassa dig till det. Om du aldrig somnar före klockan två ska du inte lägga dig före klockan två. Allt eftersom du känner dig mer avslappnad kan du börja lägga dig tidigare.

3. SKRIV TACKSAMHET­SBOK

Forskare har kommit fram till att människor som skriver ner allt de är tacksamma för varje kväll sover bättre. Ja, det är faktiskt sant. En sådan dagbok gör dig mer optimistis­k och därmed sover du bättre. Skaffa dig en fin anteckning­sbok och räkna upp allt som hände under dagen som du är tacksam för. Det kan vara ett leende från busschauff­ören, att barnen är friska eller en god lunch med en kompis.

4. ANDAS DJUPT

Dr Andrew Weil är holistisk terapeut och har utvecklat andningste­kniken 4–7–8 som lugnar kroppen och gör det lättare att somna. Tekniken fyller kroppen med syre, något som har en lugnande påverkan. Gör så här: Vila tungspetse­n lätt mot baksidan av tänderna i överkäken. Andas ut genom munnen samtidigt som du gör ett sj-ljud. Stäng munnen och andas genom näsan medan du räknar till fyra. Håll andan och räkna till sju. Andas ut genom munnen och räkna till åtta. Upprepa tre gånger eller tills du somnar.

5. ÖRNGOTT I FRYSEN

På sommaren kan det vara svårt att få sovrummet tillräckli­gt svalt för att sova gott. Detta är också en av anledninga­rna till att du ofta sover sämre när du är på semester. Prova det här enkla tipset från sömnexpert­en dr Nerina Ramlakhan: lägg örngottet i frysen en timme före läggdags när det är varmt. På så sätt kyler du ner huvudet och sänker kroppstemp­eraturen.

6. SOV MED SOCKOR PÅ

Håll fötterna varma. Varma fötter gör att blodkärlen utvidgar sig och signalerar för hjärnan att det är dags att sova. När blodkärlen utvidgas i extremitet­erna, det vill säga i händer och fötter, programmer­as du till att bli trött.

7. LYSSNA PÅ KLASSISK MUSIK

Enligt studier kan klassisk musik i 45 minuter vid läggdags göra det lättare att somna om du kämpar med sömnsvårig­heter. Denna typ av musik får både hjärna och muskler att slappna av, och är lugnande för både kropp och själ. Sätt på klassisk musik i bakgrunden när du gör dig redo för att gå och lägga dig.

8. BYT TÄCKE

Om du och din partner föredrar olika tjocka täcken bör ni byta ut dubbeltäck­et mot två enkeltäcke­n. Då sänks din kroppstemp­eratur tillräckli­gt på natten, något som annars kan vara särskilt svårt att få till på sommaren.

9. TESTA SPIKMATTA

Många upplever att spikmatta hjälper mot både stress och sömnlöshet. Det vanligaste är att använda en matta stor som en medelstor handduk, med många små piggar av plats. Dessa spikar påverkar nervsystem­et och aktiverar kroppens produktion av endorfiner, något som leder till avkoppling. Tankarna koncentrer­as på känslan av plastspika­rna, vilket gör det lättare att glömma bekymmer och negativa tankar.

10. TA ENERGITILL­SKOTT

Ginseng förknippas mer med energi än sömn, men en studie från Kwandong University i Sydkorea drar slutsatsen att denna ört faktiskt hjälper dig att sova längre och bättre. Ta örten i form av kapslar eller blanda kapslarnas innehåll med hett vatten och honung, och njut av en kopp lugnande te före läggdags.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden