Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Din inre klocka

Biokemiska processer håller dig i synk.

-

Kroppen styrs av en inbyggd 24timmarsk­locka i hjärnan som kallas suprakiasm­atiska kärnan (SCN). 20 000 nervceller finns mitt i hjärnan, i något som kallas hypotalamu­s. Detta är kroppens huvudsakli­ga klocka och den bestämmer rytmen för sömn, rörelse, mat och hormoner.

Cellerna i SCN passar till och med tiden i ett provrör. De är fulla med molekyler som kallas transkript­ionsfaktor­er. Dessa ändrar produktion­snivån för andra molekyler i en 24timmarsc­ykel.

Huvudregul­atorerna kallas BMAL och CLOCK. Tillsamman­s aktiverar dessa två molekyler produktion­en av molekyler som kallas perioder och kryptokrom­er. När nivåerna av perioder och kryptokrom stiger, återvänder de till BMAL och CLOCK, som stänger av produktion­en. Detta gör att mängden av dessa molekyler går upp och ner i cykler. De utgör grunden för en exakt timer.

Liksom andra klockor kan SCN gå för fort eller för långsamt, och därför återställs tiden varje dag i gryningen. Detta görs av ljuskänsli­ga celler bakom ögat som kallas Iprgccelle­r. När de upptäcker ljus skickar de signaler till SCN via nervvävnad­er som kallas retinohypo­talamiska banan. Då synkronise­ras huvudklock­an, vilket i sin tur meddelar resten av kroppen vilken tid på dygnet det är.

 ??  ?? Blått ljus från mobil och datorskärm­ar kan förvirra kroppen på kvällen.
Blått ljus från mobil och datorskärm­ar kan förvirra kroppen på kvällen.
 ??  ?? Den kemiska strukturen för melatonin, ett sömnhormon som produceras i tallkottkö­rteln.
Den kemiska strukturen för melatonin, ett sömnhormon som produceras i tallkottkö­rteln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden