Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Bakterier och virus

Vad är vad, och vad har skillnaden för betydelse?

-

När manhar ont i halsen känns inte alltid orsaken till smärtan så viktigt. Några mikroskopi­ska banditer har gett sig på immunförsv­aret gör det ont och man vill helst bara bli frisk – men om det är virus eller bakterier som är på krigsstige­n har faktiskt stor betydelse.

Bakterier är några av planetens minsta levande varelser och varje bakterie består av en enda primitiv cell. Mellan insidan och utsidan finns en fetthinna och en flexibel rustning som kallas cellväggen. Bakteriern­as genetiska informatio­n finns på dna-strängar och dessa har små fabriker som kallas ribosomer. De använder den genetiska koden till att producera molekyler som bakteriern­a behöver för att växa, dela sig och överleva.

Virus är däremot inte tekniskt sett levande.

”För att viruset ska kunna reproducer­a sig måste det ta sig in i en levande cell, kapa den och göra den till en virusfabri­k.”

De bär på genetisk informatio­n med instruktio­ner om att bygga fler virusparti­klar, men de kan inte producera molekyler själva. För att reproducer­a sig måste viruset ta sig in i en levande cell, kapa den och göra den till en virusfabri­k.

Både bakterier och virus kan orsaka sjukdom, men det är viktigt att veta vad som ligger bakom sjukdomen för att kunna behandla den. Antibiotik­a kan skada bakterier, men har ingen effekt på virus. Immunförsv­aret bekämpar dessutom virus och bakterier på olika sätt.

Immunförsv­aret frigör antikroppa­r mot bakteriern­a. Det är ett projektilv­apen som samlar ihop mikroberna, minskar deras hastighet och signalerar att de ska förstöras. När det gäller virus måste immunförsv­aret leta efter infekterad­e celler innan det sätter igång ett förlopp som rensar ut allt. Vissa virus kan dock stå emot kroppens försvar och blir kvar i kroppen på obestämd tid.

”Inte nog med att antibiotik­a inte hjälper mot virus, de bakterier som gömmer sig i kroppen får också en chans att utveckla motstånd mot antibiotik­an.”

 ??  ?? Influensav­irus täckt av molekyler som hjälper viruset att ta sig in i cellerna.
Influensav­irus täckt av molekyler som hjälper viruset att ta sig in i cellerna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden