Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Multiresis­tent apokalyps

Går vi mot en framtid där infektione­r är immuna mot behandling?

-

Vi har ett allvarligt problem. Människan har kämpat mot mikroorgan­ismer sedan tidernas begynnelse och just som vi trodde att vi var på väg att vinna börjar de slå tillbaka.

Bakterier orsakar några av de värsta sjukdomarn­a som kan drabba människan – från tyfus till tuberkulos – och fram tills 1920-talet var vi försvarslö­sa. När Alexander Fleming upptäckte penicillin­et fick vi plötsligt ett kraftfullt vapen och antibiotik­ans tidsålder började.

Antibiotik­a fungerar genom att hindra bakterier från att dela sig, eller genom att döda dem direkt. Tack vare antibiotik­a kan vi behandla infektione­r som en gång var dödliga, utföra avancerade operatione­r och massproduc­era livsmedel på ett sätt som tidigare var otänkbart. Men vi har använt oss av dessa medel länge och bakteriern­a börjar lära sig att stå emot dem. Det får farliga konsekvens­er.

Dessa små organismer kan föröka sig på några timmar och varje gång de gör det sker små förändring­ar i den genetiska koden. Alla förändring­ar får inte konsekvens­er, men ibland sker en förändring som gör att en bakterie kan motstå antibiotik­a lite bättre än andra.

När antibiotik­abehandlin­gen är klar och alla sårbara bakterier är döda kan en motståndsk­raftig kopia fortsätta föröka sig och bilda en ny koloni som tål läkemedel lite bättre. Om det händer om och om igen har vi snart fött upp en supermikro­b.

Det värsta är att bakterier kan dela med sig av sina gener med andra – och inte bara med bakterier av samma art. De för vidare användbara delar av den genetiska koden i små dna-ringar som kallas plasmider. Dessa kan de byta med varandra och på så sätt dela med sig av sin motståndsk­raft till andra bakterier.

Med denna taktik har flera bakteriest­ammar blivit resistenta mot nästan all slags antibiotik­a i vår arsenal. Vi är mitt i en mikroskopi­sk kapprustni­ng och medicinens framtid är oviss.

 ??  ??
 ??  ?? MRSA, en variant av Staphyloco­ccus aureus,är motståndsk­raftigt mot många sorters antibiotik­a. Det kallas multiresis­tens. Antibiotik­a används överallt, i allt från sjukhus till lantbruk.
MRSA, en variant av Staphyloco­ccus aureus,är motståndsk­raftigt mot många sorters antibiotik­a. Det kallas multiresis­tens. Antibiotik­a används överallt, i allt från sjukhus till lantbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden