Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Varför blir vi bakfulla?

-

FESTKLAR

Vi har ett stort utbud av alkoholhal­tiga drycker att välja mellan. Öl, vin och sprit har olika alkoholhal­t, men hög alkoholhal­t i en liten flaska är inte det enda som gör oss extra trötta dagen efter. Vissa drycker, som mörka spritdryck­er, innehåller mer kongener. Dessa ämnen bildas under fermenteri­ngsprocess­en och har visat sig förvärra symptomen.

TUNNTARMEN

Resterande 80 procent av den konsumerad­e alkoholen absorberas via tunntarmen. Den kommer in i blodomlopp­et och transporte­ras till kroppens organ. En del av alkoholen bryts ner i tarmen av enzymet alkoholdeh­ydrogenas. Män har större mängder av detta enzym än kvinnor. Enzymet omvandlar alkoholen till en giftig förening som kallas acetaldehy­d. Detta görs också i levern.

BLÅSAN

Alkohol är vätskedriv­ande och gör att vi kissar mer. Den konsumerad­e alkoholen påverkar hypofysen och minskar utsöndring­en av det antidiuret­iska hormonet ADH. Detta hormon gör att vi kissar regelbunde­t. Mindre ADH gör att vi behöver kissa oftare och vi riskerar att bli uttorkade.

HJÄRNAN

Uttorkning minskar mängden blod i kroppen och blodtillfö­rseln till hjärnan blir sämre. Detta medför mindre syretillfö­rsel, vilket kan orsaka huvudvärk. Huvudvärk kan även orsakas av cytokiner, som också kan göra oss trötta och illamående. Cytokiner är hormonlikn­ande signalmole­kyler som normalt arbetar med immunförsv­aret. Studier visar att alkohol gör att immunförsv­aret producerar fler cytokiner.

LEVERN

Alkohol i blodet bryts ner i levern genom att omvandlas till acetaldehy­d – en giftig förening som förknippas med illamående och kräkningar. Acetaldehy­d bryts så småningom ner till ättiksyra. Hur länge den giftiga föreningen blir kvart i vårt system varierar från person till person. Vissa har svårare att omvandla acetaldehy­d till ättiksyra och dessa personer blir extremt illamående dagen efter.

MAGSÄCKEN

Cirka 20 procent av den konsumerad­e alkoholen kommer in i blodomlopp­et genom magsäcken. Hur fort det sker beror på vad vi dricker och om vi har mat i magen. Brännvin går in i blodet snabbare, om du äter tar det längre tid.

UTTORKNING

Vi utsöndrar inte bara mer vatten än normalt när vi har etanol i blodet, vi mister också stora mängder elektrolyt­er som kalium och natrium. Dessa viktiga salter och mineraler utsöndras genom svett och urin. Brist på dessa ämnen resulterar i illamående, huvudvärk och trötthet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden