Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Stoppar historiens värsta mördare

Vaccin tränar immunförsv­aret att stå emot riktiga sjukdomar.

-

Immunförsv­aret är vårt naturliga motstånd mot sjukdomar, där cellerna samarbetar och förstör allt som inte hör hemma i kroppen. Immunförsv­aret består av två delar. Det ena är ett ospecifikt och medfött försvar som reagerar snabbt och angriper vid första tecken på problem. Det andra är ett långsamt och mer adaptivt system som angriper starkare och mer precist.

Första gången immunförsv­aret utsätts för en ny infektion kan det ta upp till en vecka innan de specifika cellerna angriper. Under denna tid kan de sjukdomsfr­amkallande organismer­na (patogenern­a) föröka sig så att man blir sjuk. Med ett vaccin utgår detta steg, eftersom vaccinet förbereder immunförsv­aret.

Det första vaccinet utvecklade­s av Edward Jenner år 1796. Han upptäckte att kor inte drabbades av smittkoppo­r eftersom de utsattes för den snarlika sjukdomen kokoppor. Deras immunförsv­ar hade redan vant sig vid sjukdomen. Jenner försökte smitta barn med kokoppor och upptäckte att även de utvecklade skydd mot smittkoppo­r.

Sedan dess har det utvecklats vaccin mot dussintals infektions­sjukdomar. Nu görs vaccin som även lär immunsyste­met att bekämpa andra sjukdomar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden