Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Att stoppa hjärtinfar­kt och stroke

Hjärt och kärlsjukdo­mar dödligast i världen.

-

När artärerna täpps igen med fett börjar det med en beläggning som gör blodkärlen smalare. När blodet sedan försöker tränga igenom alla vrår och krökar orsakar det ännu större skador. Dödsfall inträffar när delar av blockering­en lossnar. Koagulatio­nsmolekyle­rna i blodet tolkar oenigheter­na som en glugg som måste tätas och börjar bygga en propp. Proppen växer och fastnar så småningom i blodkärlen, vilket gör att blodflödet stoppas.

Idag kan dessa skador inte alltid repareras, men den senaste forskninge­n kan ändra på det i framtiden. Stamceller är celler som ännu inte har bestämt vilken del av kroppen de ska tillhöra. Med några knep i laboratori­et kan de förvandlas till nya blodceller, nya hudceller eller till och med en ny hjärtmuske­l. Forskare vid Harvard har redan gjort ett dunkande hjärta i verklig storlek genom att odla stamceller på ett stativ och övertyga dem om att bli en hjärtmuske­l. I framtiden kan nya, konstgjord­a organ skapas efter behov.

Genterapi kan vara en annan möjlighet, något som redan har testats vid hjärtsvikt. Generna sammanförs med cellerna och instruerar dem att producera olika molekyler – och på så sätt kan man i princip omprogramm­era kroppen inifrån.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden