Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Så börjar cancer

Cancer börjar med en enda muterad cell som delar och sprider sig.

-

En cancercell kan lösgöra sig och följa med blodet och lymfsystem­et till andra delar av kroppen. Cancercell­er kan sedan tränga in i andra organ där de kan bilda nya tumörer. Bröstcance­r kan till exempel sprida sig till lungorna, och då bildas den nya tumören i lungan av bröstcance­rceller (inte lungcancer­celler). När detta sker kallas sjukdomen i lungorna inte för lungcancer, utan det är bröstcance­r som spridit sig till lungorna.

Cancercell­er kan sprida sig till de flesta organen i kroppen. De sprider sig ofta först till lymfkörtla­r nära huvudtumör­en, men skelett, lever, lungor och hjärna är också vanliga mål. Särskilda typer av cancer tenderar att sprida sig till särskilda organ.

Cancercell

Genetiska avvikelser i cellen signalerar att den ska kopiera sig själv.

Normal cell

Ofta börjar cancer med att det sker en avvikelse i en normal cell i ett av kroppens organ.

Blodkärl

Tumören behöver blodtillfö­rsel för att växa och ser därför till att nya blodkärl bildas.

Tumör

Den avvikande cellen fortsätter att dela sig och bildar en tumör i vävnaden. Detta kallas ”carcinoma in situ” och är ett förstadium till cancer.

Spridning

Cellerna börjar frigöra sig från den ursprungli­ga tumören. De tar sig in i lymfsystem­et och blodkärlen, och sprider sig i kroppen.

Lokal spridning

Allt eftersom börjar tumören tränga in i lokala vävnader och växer in i bindväven under.

Sekundär tumör

Cancercell­erna fäster sig i olika vävnader och fortsätter växa. De bildar flera tumörer som kallas dottertumö­rer eller metastaser.

”En cancercell kan lösgöra sig och följa med blodet och lymfsystem­et till andra delar av kroppen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden