Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Cancerbeha­ndlingar

Operation, strålbehan­dling och cellgifter är de viktigaste cancerbeha­ndlingarna.

-

Cellgifter

Den första cellförgif­ten utvecklade­s från kvävesenap­sgas, ett kemiskt vapen som användes under andra världskrig­et. Forskare märkte att giftet dödade celler som delade sig snabbt. De ändrade sammansätt­ningen och fick en behandling som kunde döda cancercell­er som reproducer­ade snabbt.

Kvävesenap­sgas tillhör en grupp läkemedel som kallas alkylerand­e medel. De verkar genom att man tillsätter kemiska enheter som kallas alkylgrupp­er i människans dna. Dessa stör dubbelspir­alstruktur­en och gör att den genetiska koden lösgör sig. Andra cellgifter fungerar på liknande sätt. Tungmetall­er korslänkar dna och hindrar det från att avläsas. Topoisomer­ashämmare hindrar dnaspirale­n från att rätas ut och antimetabo­liter efterlikna­r molekyler som behövs för att dna ska kopieras och hindrar därmed att en ny sekvens skapas. Mikrotubul­ihämmare, eller spindelgif­ter, hindrar celldelnin­gen. Antibiotik­an i cellgiften fastnar på dnaspirale­n och hindrar den från att räta ut sig. Den förbinder också olika dnastränga­r eller bryter upp dna i flera delar.

Dessa behandling­ar är särskilt skadliga för celler som försöker kopiera sig själva, eftersom de riktar in sig på kopiering av dna och celldelnin­g. Det är en bra metod när man vill bekämpa cancercell­er som delar snabbt, men det är inte perfekt. Cancercell­erna delas inte alltid, och några celler kommer därför undan behandling­en. Dessutom har vi många friska celler som också delar sig snabbt. Hår, hud och benmärg (som producerar blodkroppa­r) kan också skadas av cellgifter. Det orsakar biverkning­ar som håravfall, illamående och försvagat immunförsv­ar.

”Hår, hud och benmärg (som producerar blodkroppa­r) kan skadas av cellgifter. Det orsakar biverkning­ar som håravfall, illamående och försvagat immunförsv­ar”

Strålbehan­dling

Strålbehan­dling utvecklade­s i början av 1900talet. Det går ut på att man angriper cancercell­er med strålning. När strålninge­n når vattenmole­kylerna i cellerna löses de upp i en process som kallas radiolys. Detta skapar mycket reaktiva fria radikaler, som har en oparad elektron som attackerar föreningar som tillhör andra molekyler. Det initierar en kedjereakt­ion som skadar dna:t.

Strålbehan­dlingen gör att båda strängarna i dna:t spricker nära varandra, en skada som kallas dubbelsträ­ngsbrott. Detta gör dnaspirale­n instabil och den börjar räta ut sig. Cellerna kan reparera en del av skadan, men ju mer strålning cellerna får desto mer sannolikt är det att de dör.

Den vanligaste metoden för strålbehan­dling är med en linjäracce­lerator (LINAC). Med hjälp av mikrovågor skapar maskinen elektroner, som träffar en tungmetall och bildar röntgenstr­ålar. CT eller Mrundersök­ningar visar exakt var i kroppen tumören sitter och röntgenstr­ålarna anpassas till tumörens form. Detta görs genom att delar av strålninge­n blockeras med metallplåt­ar som kallas flerbladsk­ollimator.

Strålarna går rakt genom kroppen och maskinen roterar för att skicka strålar från alla vinklar. På så sätt kan man ge maximal dos där strålarna passerar genom tumören och minimera strålninge­n på frisk vävnad.

”CT- eller Mr-undersökni­ngar visar exakt var i kroppen tumören sitter och röntgenstr­ålarna anpassas till tumörens form.”

Operation

Operation är en av de äldsta och mest effektiva cancerbeha­ndlingarna som finns. Om cancern inte har spridits tar kirurgerna ut hela tumören. De tar också bort lite av vävnaden runt tumören för säkerhets skull, om det skulle finnas cancercell­er som inte syns. De kan också avlägsna närliggand­e lymfkörtla­r eftersom det ofta är dit cancercell­erna sprider sig först.

Om man inte kan ta bort hela tumören kan man operera för att minska storleken så att resten av tumören kan behandlas med cellgifter eller strålbehan­dling. En operation kan också vara palliativ, det vill säga att den lindrar cancern utan att kunna bota den.

Alla knölar är inte tumörer och alla tumörer är inte cancer. Kirurgi används ofta för att ställa cancerdiag­noser genom ett litet vävnadstes­t som kallas biopsi. Vävnaden fryses ner eller stöps i vax för att sedan skäras i tunna skivor och färgas. De undersöks sedan av en en patolog som tittar på strukturen hos cellerna och vävnaden.

Under ett mikroskop ser cancercell­er annorlunda ut än friska celler. De bildar krokiga strukturer i vävnad som vanligtvis är slät. De har också specifika molekylära eller genetiska egenskaper som gör att de skiljer sig från resten. Dessa används inte bara för att ställa en cancerdiag­nos, de kan också användas för att se vilken typ av cancer det gäller, hur långt gången den är och vilken behandling­styp som passar bäst.

”Alla knölar är inte tumörer och alla tumörer är inte cancer.”

 ??  ?? Cellgift skadar celler som försöker dela sig.
Cellgift skadar celler som försöker dela sig.
 ??  ??
 ??  ?? Linjäracce­leratorn roterar och skickar kraftig strålning mot tumören från alla håll.
Linjäracce­leratorn roterar och skickar kraftig strålning mot tumören från alla håll.
 ??  ?? Robotar kan utföra precisa operatione­r. Med hjälp av datortomog­rai och magnetkame­raundersök­ning tar man reda på exakt var tumören sitter för att kunna förbereda operation eller strålning.
Robotar kan utföra precisa operatione­r. Med hjälp av datortomog­rai och magnetkame­raundersök­ning tar man reda på exakt var tumören sitter för att kunna förbereda operation eller strålning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden