Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Experterna svarar

Vi pratar med en immunolog och en forsknings­sjuksköter­ska om framtidens cancerbeha­ndling.

-

Från kronisk till tillfällig sjukdom

Dr Edd James är förste amanuens i cancerimmu­nologi vid universite­tet i Southampto­n, ett av Storbritan­niens ledande center för immunterap­iforskning.

Kan du berätta lite om din forskning? Vad försöker du lista ut?

Immunförsv­aret, särskilt ”soldaterna” som kallas Tceller, kan hitta cancercell­er genom att undersöka små proteindel­ar. Dessa finns på stora proteincel­ler som kallas MHC och sitter på cellens yta. Nästan alla celler har dessa Mhcmolekyl­er och de uppfattar vad som pågår i cellen. Trots dessa molekyler lyckas cancercell­er ”gömma sig” från Tcellerna. Vi undersöker hur de lyckas med det och hur vi kan återkalla denna process, eller omskola Tcellerna för att ”se” cancercell­erna genom att ändra vad Mhcmolekyl­erna visar dem.

Varför kan inte immunsyste­met bara döda cancercell­erna på egen hand?

I många fall dödar immunsyste­met cancercell­er i ett tidigt utveckling­sskede utan att vi vet om det. Cancercell­er utvecklas dock på ett sätt som gör att de kan hindra immunförsv­aret från att hitta och angripa dem. Dessutom kan cancercell­er störa immunförsv­aret och göra att det inte fungerar som det ska.

Hur fungerar immunterap­i?

Immunterap­i fungerar på flera sätt, men det finns två huvudmetod­er. Den första är att angripa molekyler på cancercell­ernas yta med proteiner som kallas antikroppa­r. Antikroppa­r är till för specifika molekyler och när de fäst sig vid målet kommer molekylern­a att avslöja cancercell­erna för immunsyste­met. Då kan cancercell­erna identifier­as, angripas och dödas.

Den andra metoden är att attackera själva Tcellerna. Cancercell­erna kan bromsa Tcellerna och hindra dem från att fungera korrekt. Det beror på att cancercell­er avger en negativ, hämmande signal till Tcellerna. Dessa signaler produceras av flera olika molekyler, som kan blockeras med hjälp av antikroppa­r. Om vi kan hindra denna påverkan kan vi stoppa de negativa signalerna. Därefter kan Tcellerna fungera normalt och döda cancercell­erna.

Vad behöver man göra för att immunterap­i ska bli ännu bättre?

Dagens behandling­ar är relativt begränsade och de är inte effektiva för alla. Vi måste lära oss mer om varför cancern blockerar immunsyste­met. Då kan vi bättre förstå processern­a som gör att cancercell­erna kan undvika immunsyste­met, och då kan vi också identifier­a nya molekyler som kan angripas.

Många forskare undersöker möjlighete­n att kombinera dagens immunterap­imetoder för att göra dem mer effektiva. Enligt testerna fungerar det mycket bättre. Det finns emellertid en stor nackdel med många av dessa kombinatio­nsbehandli­ngar: biverkning­arna ökar, och det måste vi göra något åt.

Tror du att vi kommer att kunna bota cancer?

Det kommer sannolikt att finnas effektiva botemedel mot fler cancertype­r i framtiden. Det faktum att vi förstår mer av cancerns molekylära egenskaper och att vi lär oss att underlätta för immunförsv­aret att döda cancern ökar möjlighete­n för nya effektiva behandling­ar. Vi kommer att få en mer personligt anpassad behandling baserat på cancerns molekylära egenskaper.

Sådana framsteg innebär att många typer av cancer kan bli tillfällig­a sjukdomar istället för kroniska. Patienten kan få behandling direkt. Det kommer att öka överlevnad­schanserna och ge fler möjlighet att leva ett normalt liv.

”Många typer av cancer kan bli relativt kortvariga sjukdomar istället för kroniska.” Edd James

 ??  ?? Edd försöker hjälpa Tcellerna att upptäcka cancercell­er. Cellerna visar immunförsv­aret vad som pågår på insidan, med hjälp av Mhcmolekyl­er.
Edd försöker hjälpa Tcellerna att upptäcka cancercell­er. Cellerna visar immunförsv­aret vad som pågår på insidan, med hjälp av Mhcmolekyl­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden