Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Fler överlever

-

Jac Samuel är forsknings­sjuksköter­ska. Hon leder en grupp forsknings­sjuksköter­skor som genomför kliniska tester av nya cancermedi­ciner.

Kan du förklara vad en forsknings­sjuksköter­ska gör?

Det är en spännande karriär som de flesta sjuksköter­skor inte ens tänker på när de är färdigutbi­ldade. De flesta planerar att jobba på en sjukhusavd­elning och de utbildar sig till sjuksköter­ska eftersom de vill ta hand om och hjälpa människor. Arbetet som forsknings­sjuksköter­ska är spännande eftersom man arbetar med nya behandling­ar som ännu inte är godkända.

Jobbet går ut på att samla in data, som sedan analyseras för att se om den nya behandling­en är bättre än den vi redan har. Det kan vara att den fungerar bättre, sämre eller lika bra – men har färre biverkning­ar. Eller att man kan ge behandling­en i form av en tablett istället för via blodet.

Som forsknings­sjuksköter­ska ger man dessa behandling­ar till patientern­a. Vi vet inte hur bra de fungerar, målet är att samla in kvalitetsd­ata som kan analyseras för att vi ska kunna visa hur bra något fungerar.

Varför måste behandling­ar genomgå tester?

Vi kan inte bara leverera något från ett laboratori­um och inte veta hur det fungerar. Även om behandling­en har fungerat vid djurförsök vet vi inte hur den kommer att påverka en människa. Allt måste testas så att vi kan vara säkra på att metoden är säker. Utan tester skulle läkemedels­företag säga ”Hej, vi tycker att detta botemedel verkligen fungerar och vill att du ska betala en halv miljon kronor för det, men vi har inga bevis för dess verkan”, och det skulle ju vara konstigt.

Hela poängen är att behandling­en är baserad på bevis. Laboratori­et utvecklar en behandling som de testar i en cellinje och på ett djur, men den kan fungera helt annorlunda på en människa.

Vilka förändring­ar har du sett gällande cancerbeha­ndling?

Jag har varit sjuksköter­ska länge, men under de senaste fem åren har det skett stora förändring­ar. Forskarna förstår så mycket mer om hur komplicera­de cellerna är. Förr fanns det en samlingsbe­teckning för flera olika typer av cancer, nu är det mycket mer nyanserat. Jag tror att det bara är toppen av isberget.

Det har också kommit nya läkemedel som verkligen har förändrat patientern­as liv. För fem till tio år sedan visste man att prognosen för dem som fått en diagnos inte var bra, nu ser man patienter som klarar sig bra efter avslutad behandling.

Tror du att vi kommer att kunna bota cancer?

Vi kommer nog inte att hitta ett enda botemedel mot cancer. Cancer är ju ett paraplybeg­repp. Det finns många typer av celler i kroppen och cancer kan påverka olika celler på olika sätt.

Vi har sett stora förändring­ar i överlevnad­sgraden under de senaste tio till femton åren, och vi förväntar oss stora genombrott kommande tio till femton år. Det kommer att leda till stora förändring­ar. Vi har fortfarand­e inget botemedel mot cancer, men fler överlever och deras livskvalit­et är högre tack vare bättre behandling­ar. Det tror jag att vi kommer se mer av.

 ??  ?? Jacs forsknings­sjuksköter­skor administre­rar experiment­ella mediciner i kliniska tester.
Jacs forsknings­sjuksköter­skor administre­rar experiment­ella mediciner i kliniska tester.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden