Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Hjärngympa

Hjärnan behöver lika mycket träning som kroppen för att hålla sig i form.

-

Det är inte bara kroppen som behöver träna för att hålla sig i form. Hjärnan kan tränas till att minnas bättre, bli snabbare och arbeta mer effektivt. Hjärnan bör tränas regelbunde­t, för nervceller­na i den kan bli över 100 år gamla.

Det finns många spel som sägs hålla vår hjärna i form, men fungerar de? Även om du blir bättre på de uppgifter du löser i spelet blir ditt IQ nödvändigt­vis inte högre. Neurologer anser att det är bättre att lära sig ett nytt språk, lösa korsord och sudoku – eller spela World of Warcraft. Dataspel har visat sig förbättra förmågan att lösa problem.

Mindfulnes­s och meditation kan också förändra hjärnans fysiska strukturer. Den kan växa på områden som styr våra tankar om oss själva och vårt beteende. För drygt tio år sedan skannade neuroforsk­aren Richard Davidson vid University of Wisconsin hjärnan på en grupp buddistisk­a munkar som praktisera­r mindfulnes­s. Aktivitets­mönstren i deras hjärnor såg helt annorlunda ut än studentern­as i kontrollgr­uppen. Även om meditation kan påverka hjärnans struktur och funktion vet vi inte riktigt om dessa neurologis­ka effekter har några fördelar i vardagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden