Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Supermuskl­er

Framgångar i idrott handlar inte bara om träning och livsstil, mycket finns i generna.

-

Musklernas konstrukti­on och funktion beror på dussintals olika gener. Särskilt en gen har väckt idrottsfor­skarnas uppmärksam­het. Den kallas ACTN3 och bär på instruktio­ner för ett protein som heter alphaactin­in3, en molekyl som bidrar till sammandrag­ningen av muskelfibr­er typ 2.

Typ 2fibrer kallas även snabba muskelfibr­er och används vid explosiva kraftanstr­ängningar. De är starka men tröttnar snabbt, och de är avgörande i sporter som sprint. Typ 1fibrer, eller långsamma muskelfibr­er, är däremot bättre lämpade för långsam sammandrag­ning och uthållighe­t. De är inte lika starka, men orkar mycket längre.

Musklerna innehåller en blandning av båda fibertyper­na, som utnyttjas beroende på vad musklerna huvudsakli­gen används till. Muskelfibr­erna är olika till antal och effekt mellan individer. Ungefär en femtedel av människor med europeiskt eller asiatiskt ursprung har en nonsensmut­ation delvis genom Actn3genen. Mutationen gör proteinet kortare och leder till brist på alfaactini­n3. Detta verkar påverka hur väl musklerna kan överföra kraften och hur typ 2fibrerna svarar på träning. Proffsatle­ter har sällan brist på ACTN3.

Dessa människor kan till följd av detta inte alltid konkurrera på högsta nivå i sprint. Ser man på elitutövar­e är det många färre som bär på denna mutation.

Liksom med all komplicera­d genetik är den här genen inte den enda faktorn. Fler manliga elitsprint­are än kvinnliga bär på mutationen, vilket tyder på att testostero­n kan kompensera för bristen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden